Anna Troberg (till höger) med Xena the Warrior Princess (vänster).

Få har nog undgått gårdagens nyhet att Rick Falkvinge efter fem år avgår som Piratpartiets ledare. Det nya ansiktet heter Anna Troberg. Han avgår (så vitt jag förstår) på helt fredliga grunder, och ska fortsätta arbeta inom partiet, med att sprida politiken genom exempelvis föredrag främst på internationell nivå.

Troberg är sedan länge välkänd inom piratkretsar. Hon har ett tag nu varit vice partiledare och rest runt med Rick när han besökt olika lokalföreningar som partiledare. Jag har fått möjligheten att träffa henne två gånger, och hon verkar vara mycket trevlig och varm som person. Jag har ännu inte sett henne i större debatter, men efter vad jag sett henne göra i mindre debatter och intervjuer samt hennes blogginlägg tror jag definitivt hon har den kapacitet som krävs för att vara partiledare. Det stora som skiljer henne från Rick är, som hon själv säger, att hon har en humanistisk och inte teknisk bakgrund, och att det kan hjälpa i att skapa en bro till de som inte förstår vikten i våra frågor. Jag tror även att en kvinna lättare lockar kvinnliga väljare och medlemmar, någonting vi har ont om.

Den som vill veta mer om Anna Troberg föreslår jag läser lite på hennes blogg. En intervju om vad hon ska göra annorlunda som partiledare finns på DN. Den som vill veta direkt från Falkvinge om varför han slutar som ledare kan läsa det på hans blogg (just nu har bloggen driftstörningar, men kolla gärna igen senare).

Läs även samma nyhet om och om igen på SvD, Expressen, Aftonbladet och SR.se.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *