Internet är det bästa som har hänt mänskligheten på hundratals år.

Ja, jag hyllar Internet över TV, hårdrock, pencillin och Tolkien. Det gör jag. Varför? För att Internet är öppningen. Vägen till både en alternativ realitet och till ett annat sätt att nyttja världen vi lever i. Om Internet byggs upp än stabilare än idag – scenariot när WIFI finns tillgängligt överallt med reservbatterier som räddar det även vid strömavbrott – finns ingenting som stoppar mänsklighet. Om Internet hålls till den blotta grad det är idag, och utvecklas till de delar av världen där det nu förstörs eller inte finns, är det det ultimata vapnet mot autokrati, för demokrati och uttrycksfrihet.

Jag gillar Internet, helt enkelt, och det av anledning.

Internet ger dig kraften att när som helst kontakta vem som helst i hela världen. Det ger dig möjligheten att när som helst kolla upp vad som helst. Möjligheten att spara information hemma, klä av dig naken och springa till ett hotell i Ryssland och fortfarande komma åt samma information. Hade Anne Frank haft en wifi-dator istället för en dagbok hade saker kanske sett lite annorlunda ut, för det är vad det hela handlar om – fritt släpp av information.

I en värld där media kan bli uppköpt av en tokig politiker som vill sprida rena lögner om sig själv kommer sanningen alltid komma ut så länge Internet står fast. Hur vet jag det? Kolla på den jävla idioten Berlusconi.

Mamma fick mig att läsa George Orwells bok 1984 ganska tidigt i min barndom, och det är jag mycket glad för. Ja, 1984 används om och om igen av speciellt pirater som argument för att inte ge myndigheterna mer makt för oss – det används ungefär lika ofta som Falkvinge snackar kylskåp – men det är också av en anledning.

Det som chockerade mig allra mest i den boken var inte att kärlek var förbjuden, eller att Winston Smith accepterar att 2 + 2 = 5. Det som störde mig allra mest var att härskaren över Oceania hade ett system där han lät sina arbetare gå tillbaka i gamla tidningar och skriva om dem så att han hade rätt. Om han krävde att fler skor skulle göras 1983 och det visade sig året efter att det blev för många ändrades tidningen att säga att han egentligen krävt att färre skor tillverkades. Det här är en bild av en värld där en myndighet styr all information, där en myndighet bestämmer sanningen.

Internet kommer aldrig att kontrolleras. Den dag det gör det är dagen det slutar vara Internet. Det är inte det jag är rädd för. Om The Pirate Bay stängs ner nästa vecka fortsätter jag bara använda någon av de hundratals andra trackertjänsterna som finns. Om de stängs ned finns hundra till. Det är som att slänga in nedskräpare i fängelset. På ytan kommer det kanske se renare ut, men någonstans kommer det alltid finnas ett litet tuggummipapper.

Jag säger inte att Internet är en anarki, eller att det ska vara en.

Det jag säger är istället att vi ska tänka efter, och se vad priset är på en lag innan vi inför den.

Det ultimata sättet att stoppa dödsolyckor i trafiken skulle vara att sätta fast en maskin i varje bil som gör att bilen exploderar när den körs för fort. Inga skulle längre köra för fort. Bra va?

Varför skulle du känna dig otrygg med en sådan devis? Du har väl rent mjöl i påsen? Eller? Du skulle väl aldrig bryta mot lagen?

Självklart måste även Internet ha lagar. Självklart måste vi även på Internet förhindra slavhandel, ärekränkningar, häleri, et cetera. Men är det verkligen en högsta prioritet att stoppa upphovsrättsintrång, när det uppenbarligen inte skadar industrin i alla fall?

Så vad finns det att förstöra om de får som de vill?

BitTorrent är just nu cirka en tredjedel av Internet dataöverföring. Det är BitTorrenttekniken som bland andra Pirate Bay nyttjar. Förlorar Pirate Bay kan en tredjedel av Internet genast släckas ned. Detta är en teknik som visserligen används till vad som nu är olaglig överföring av musik och film, men det används också av till exempel TV-kanalen CBC, av Blizzard för StarCraft II och World of Warcraft, av både Facebook och Twitter samt av miljoner utvecklare av fri programvara som Linux, Firefox och Google Chrome.

YouTube har redan börjat ge efter med att ta bort precis alla filmer som de blir ombedda att ta bort. Om det blir som myndigheterna vill kommer YouTube försvinna helt.

Sidor som Facebook och Twitter kommer stängas ned. Dessa sidor öppnar upp för spridning av information som många inte vill ska komma ut. Även om majoriteten är skitsnack om vad du åt till lunch finns även spridning av bilder, texter och filmer som är upphovsrättsskyddade, och information om korruption, valfusk, skvaller et cetera, som helt klart skadar när det kommer ut.

Att genomföra dessa lagar är att förstöra Internet. Att döda någonting otroligt vackert. Att förstöra mänsklighetens framgångar.

Det värsta av allt är att jag inte tror de flesta av dessa politiker är ondskefulla. De är inkompetenta. De ser Internet som ett hot baserat på vad lobbyister berättat, och de vägrar se den andra sidan av myntet. Det här är människor som aldrig fått se det fantastiska i Internet, det här är människor som ser det som en leksak de kan slänga bort om den inte tas om hand om.

Det är det som är det hemska. Internet är vad som förstörs nu, och om trettio år ser vi tillbaka på det och tänker Vad är det vi har gjort? Det är idag bara Piratpartiet som står upp för grundläggande mänskliga rättigheter som ska råda överallt. Det är bara Piratpartiet som ser på världen och vill se den gå framåt, inte bakåt. Det är bara Piratpartiet som vill nå framtiden.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *