Ung Pirat har under januari månad varit mycket produktiva. För några dagar sedan lanserades webbsidan Brottskod 5101, som sammanfattar hur fildelningsjakten i Sverige pågått hittills och hur den går just nu. Sidan tar bland annat upp gamla och pågående fall, kommande rättegångar, vad de olika partierna tycker, hur privatpersoner kan skydda sig från att åka fast, och vad man borde göra om man blir anklagad (inklusive hur processen går till). Det är en utmärkt sida som länge behövts, och den är späckfull med bra information.

Vidare har UP genom Brottskod 5101 skrivit ihop och släppt en tiosidig rapport om fildelarjaktsåret 2011. Rapporten sammanfattar fallen som gått, vad UP har gjort, och spekulerar även en aning. Författarna (som är anonyma?) diskuterar bland annat att alla som fällts i domstol erkänt brott, medan alla som fått förundersökningen nedlagt har nekat till brott i polisförhör. Det är fullt möjligt att åklagarna helt enkelt inte tycker det är värt att gå vidare med de som nekar, utan istället satsar på de som erkänner. Rapporten tar även upp de senaste studierna om hur vanligt fildelning är, och berättar hur man kan få tag i inspelningar från rättegångar.

Läs mer hos Gustav Nipe, Magnihasa och Victoria Westberg.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

7 kommentarer på “Brottskod 5101 och rapport om fildelarjaktsåret 2011”

 1. Jag tycker att Brottskod 5101 är ett alldeles utmärkt initiativ, dock kanske jag ser vinsterna med initiativet på ett helt annat sätt än vad Ung Pirat gör:
  – Man visar för piraterna att det faktiskt ÄR olagligt
  – Man visar för piraterna att fler och fler döms för piratkopiering
  – Man visar för piraterna hur det går till i en domstol, att det är fakta och lagar som gäller där och inte piraternas felaktiga, icke faktabaserade dröm om hur verkligheten fungerar, som gäller. Man ser väldigt tydligt på kommentarerna under livesändningarna att piraterna har extremt dålig koll på juridiken och ibland även på tekniken.

  Jag tror alltså att nettoeffekten av Brottskod 5101 är avskräckande, att fler och fler drar sig för att syssla med piratkopiering. Därför ser jag det som ett väldigt positivt initiativ!

  1. Jadå, jag tror att Brottskod 5101 till stor del har en avskräckande effekt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är menat som en propagandasida (om jag förstår skaparna rätt), utan som en informationssida. Den som är intresserad av rena fakta vad gäller hur det går till med fildelningsjakten, oavsett _varför_ man är intresserad (för att skydda sig, för att man är nyfiken, för att man är emot fildelning, et cet) kan använda sidan till att informera sig.

    1. Tänker du på ett speciellt exempel nu? Det är viktigt att minnas att pirater inte är en enda enorm person, utan det är en svärm med mängder av människor, både idioter och intelligenta, snälla och dumma. Att säga ”pirater är dåligt pålästa och omogna” är inte mer rätt än att säga ”internet har fel”.

    2. Hmm. Jag tycker att DU verkar omogen och illa påläst genom att kläcka en sådan kommentar. snacka om generalisering av en grupp man inte sympatiserar med. ”Piraterna” är individer som varierar i grad av kunskap och mognad, precis som antipirater, idianer, svenskar och alla andra grupper

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *