AlexanderBardAlexander Bard har lämnat Centern och gått med i Piratpartiet. Jag tycker att det är jättekul att vi fått en ny sympatisör, och att vi dessutom då också fick massor med gratis media för det – TT skickade ut en artikel som plockades upp av i stort sett alla mediakanaler i Sverige. Och nu är det dags för mig att sätta mig på en hög stol och lite high and mighty skälla ut både Bard och några kritiker.

Det finns mycket att säga om Bard, och det finns många som säger det också. Det stämmer att han ofta uttryckt sig på ett sätt som många, inklusive jag, skulle kalla för jävligt oförskämt. Men ärligt talat har en del kommentarer jag sett från piratpartister varit bra mycket mer oförskämda än allt Bard sagt.

I en Skypekanal om Piratpartiet skrev en sympatisör att vi skulle vandra med Bard före i ett stridsdrabbat Ukraina. I ett mail jag fick privat frågade en medlem nervöst om vi verkligen skulle ”släppa in” honom i partiet. På Facebook var det ett gäng medlemmar som skrev om att Bard var en ”obekväm” medlem. I en privat chatt snackade en arg medlem om hur han borde gå och dö. Jag kan räkna till ett halvdussin gånger jag läst ett skämt om ”vad har Piratpartiet gjort för ont?”

Okej, jag förstår att folk ogillar Bard. Det tolererar jag lätt. Det tyckte jag Anna Troberg uttryckte väldigt fint. Men att ge sig på personangrepp? Att kalla enskilda partimedlemmar obekväma? Att säga att de borde dö? Att ge sig på hela partiets demokratiska ryggrad i att säga att vi inte borde ”släppa in” nya medlemmar? Lite skärpning, snälla.

Och det mest spännande av allt detta är hur en del pirater tycks hålla med Bard om det värsta jag tycker att han sagt:

”Jag har all rätt att hata dem för de hatade först. Det har man alltid rätt att göra. Den som hatar först är den som är ansvarig.”

Ja, du har all rätt att hata vem du vill. Men att hata någon för att den hatade dig först, eller att kalla en annan människa ansvarig för hatet? Lägg ned med det, både Bard och ni som hatar Bard för att han hatade först. Väx upp, och lär er att älska istället.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

5 kommentarer på “Cirkus Bard”

  1. Hear, hear!

    Vet inte vad jag tycker om Bard, men hoppas på att han trivs här inom partiet. PP skall inte syssla med mobbing vilket är rakt av vad vissa medlemmar har ägnat sig åt.

  2. Visst kan man bli fundersam till bakomliggande skäl, men man måste väl ändå se det som något positivt att någon som först varit väldigt kritisk till piratpartiet plötsligt väljer att gå med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *