Det är få saker jag stör mig lika mycket på som när någon helhjärtat stödjer min åsikt, men argumenterar för den med helt felaktiga argument.

Inte att de inte håller med mig om varenda steg mot argumentet, alltså. Jag kan komma överens med kommunister om vilka företag vi ska bojkotta trots att vi inte är överens om exakt varför vi ska bojkotta dem. Nej, det jag stör mig på är när någon håller med mig ideologiskt hela vägen men tvunget ska ta fram ett logiskt felaktigt argument på vägen dit.

veganism-out-of-hereDet finns två riktigt bra exempel – cannabis och veganism. Jag är en stolt förespråkare av både cannabislegalisering och av veganism – men många ur de grupper som håller med mig tenderar också att presentera urbota korkade argument, speciellt när de ska börja dra in medicin i det hela.

Låt oss göra det enkelt, och låt oss för en kort stund helt förbise vad du som läser själv tycker om dessa två ämnen. Det enda som, enligt min ideologiska kompass, krävs för att argumentera för cannabislegalisering är att det inte skadar någon annan än brukaren, och att det därför bör vara upp till var och en att stoppa precis vad hen vill i sin egen kropp.1 Och det enda som, i min mening, krävs för att argumentera för veganism är att det är fel att skada andra varelser mer än vad som behövs för att själv leva ett drägligt liv.

Problemet uppstår när diverse cannabis- och veganismförespråkare går bortom dessa argument, som i grunden är baserade i moral och filosofi, och istället drar in betydligt mer komplexa frågor. Det är vanligt att som del av en debatt om cannabis höra påståenden om hur växten kan bota cancer,2 och det är precis lika vanligt att i en debatt om veganism höra påståenden om hur veganer lever längre och bättre liv och att människan ”egentligen inte är till för att äta kött”.

rasbiologi-bushkvinna-apaMan kan tänka att argumentationsfelet uppstår när förespråkaren väljer att ta till ett argument som de inte själva studerat klart utan bara förutsätter stämmer för att de hörde det någonstans, men det är faktiskt inte ens så enkelt. Argumentationsfelet uppstår när förespråkaren väljer att gå bortom de principer med vilka hen började, och väljer att ta till någonting mer.

Ibland är det väldigt lockande att, som del av en argumentation, presentera en väldigt lång rad olika argument. Tyvärr blir resultatet i princip alltid att kvantitet väljs framför kvalitet, och att de argument som är någorlunda starka försvagas av de som går att slå hål på. Du öppnar också upp för att tvingas utvärdera din ståndpunkt om argumenten motbevisas, någonting de flesta inte är beredda att göra. Vad händer när det står helt klart att cannabis inte alls botar cancer? Slutar du förespråka det då? Eller går du vidare till nästa argument? Om du gör det senare, så har du gjort fel hela tiden.

Ett avslutande exempel presenterades av Steven Novella på podcasten The Skeptic’s Guide to the Universe, och tog upp hur vissa antirasister argumenterade för lika värde genom att arbeta för att motbevisa de rasbiologiska semistudierna som i sin tur försökte vissa att svarta var dummare eller mindre moraliska än vita.

Så låt oss öppna Pandoras ask. Om det visar sig, trots all nuvarande forskning, att mörkhyade människor är något mindre intelligenta än ljushyade – betyder det att rasism blir okej?

 1. Ens skadan mot brukaren är väldigt, väldigt tveksam, och det är helt klart mycket mindre farligt än de flesta droger, både lagliga och olagliga. Hittills har inte ett enda dödsfall knutits till cannabis, det värsta som kan hända är i princip att du blir beroende, och cannabis är inte alls särskilt beroendeframkallande.
 2. Det finns vissa medicinska fördelar med cannabis, men de som forskats ordentligt på och som det verkligen finns belägg för är främst att det hjälper mot illamående och ångest. Det konfunderas ibland eftersom en av de främsta målgrupperna för den typen av behandling är cancerpatienter, men det hjälper inte mot deras cancer – snarare mot vissa av symptomen. Andra möjliga positiva medicinska effekter cannabis kan ha finns det helt enkelt inte tillräckligt med bevis för än. Bra läsning av David Gorski 1 och 2.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

3 kommentarer på “Debatt 101 – cannabis, veganism och rasbiologi”

 1. Jag kan hålla med om argumenteringen runt veganism, men inte Cannabis fullt ut. För det första skadar inte brukaren bara sig själv, utan även sin omgivning. En legalisering skulle minska både brukarens skador och omgivningens. Brukaren skulle öppet kunna köpa Cannabis av bättre kvalitet vilket förhoppningsvis skadar henne mindre och hon behöver inte oroa sig för att bli arresterad. Oro är också skadligt. Dessutom behöver hon inte beblanda sig med kriminella, vilket kan vara negativt både för henne själv och för hennes omgivning. Från samhällets synvinkel rycker man bort marknaden från den organiserade brottsligheten vilket är otroligt positivt för samhället. En laglig försäljning skulle dra in skatt till samhället istället för att generera vinster till den organiserade brottsligheten. En legalisering skulle dessutom få vissa personer som idag använder alkohol att gå över till att använda Cannabis, vilket leder till färre våldsbrott. Både våldsbrott på gatan och i hemmet begås oftast under influens av alkohol.

  1. ”Låt oss göra det enkelt, och låt oss för en kort stund helt förbise vad du som läser själv tycker om dessa två ämnen.”

 2. Buy Marijuana this christmas safely and securely online
  24 hours delivery with secure packaging(we ship worldwide)

  Buy CBD and THC marijuana legally from home!

  Are you feeling depressed or stressed?Do you suffer from insomnia? MEDICAL CANNABIS can help you! You dont have to look for a dealer and take any risks.Order Cannabis securely and privately from home!

  Buy now at https://herbalmarijuanastore.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *