Följande debattartikel publicerades aldrig, så jag postar den här istället.

Efter att Internettjänsten Instagram användes för att skapa lynchstämning på en skola i Göteborg har ett flertal personer talat ut om de risker som finns med Internet. I Aftonbladet hette det att det hela “visar hur farligt Internet kan vara”.

Göteborgshändelsen visar inte alls hur farligt Internet kan vara. Den visar vilken potential mänskligheten har till vad som något förenklat kan kallas ondska. Att det är just Internet som används gör inte människor ondare – allt det gör är att effektivisera processen. Det enda vi lär oss av incidenter som denna är att med hjälp av exempelvis Internet kan saker urarta oväntat snabbt. Internet är verktyget som används, inte själva roten till ondskan. Internets informationsspridning fungerar på precis samma sätt som en bok, ett flygblad eller en löpsedel, fast gör det mycket mer effektivt.

Detta är en viktig distinktion som inte får missas i debatten — att skylla på Internet är att ta problemet från fel ände, och misslyckas helt med att lösa det. Det vi måste stoppa är inte den snabba informationsspridningen, utan den underliggande sexism och mobbing som förekommer i samhället. Vi måste stoppa själva problemet.

En liknande debatt har uppstått tidigare om vetenskap och teknologi, som enligt vissa måste vara ond när den leder till skapandet av kärnvapen. Även här är inte vetenskapen att skylla – kärnvapen visar snarare vilken potential mänskligheten har till ondska. Allt vetenskapen gjorde var att effektivisera processen. Att stoppa vetenskapen för detta leder till ett stagnerande samhälle som sakta dör, utan att lösa problemet i sig. Att stoppa fri informationsspridning i form av Internet är att göra exakt samma sak.

Vi måste stoppa själva problemet, inte stoppa sättet informationen om det färdas på. När vi väl börjar stoppa personlig kommunikation för att den sprider ett meddelande vi tycker är otäckt, är det inte långt kvar till en östtysk massövervakning eller ett orwelliskt sanningsministerium.

Information måste vara fri, och att information sprids snabbare än någonsin förut är det största som någonsin har hänt mänskligheten.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “Debatt: Internet skapade inte Instagrammonstret”

  1. När en tidning tycker att kommunikation är farligt, då lever tidningen i ett tämligen mörkt samhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *