Idag börjar jag min undersökning om fildelning av upphovsrättsskyddade filmer och TV-program, och hur det påverkar till vilken grad människor köper filmer, ser Internet-TV och går på bio.

Undersökningen görs på Internet genom denna adress och är enkät på 3-4 sidor, som totalt inte borde ta över fem minuter att fylla i. Allt är anonymt och ingen information om din IP-adress sparas av mig. Min förhoppning är att få så många som möjligt som gör undersökningen, så fyll i det idag! :)

Självklart kan detta inte ses som en otroligt säker undersökning och det är inte heller min mening. Jag är själv fläckad av mina åsikter, och de som fyller i den är förmodligen fler som är engagerade, och av min erfarenhet är de som är för friare fildelning mer högljudda än de som är emot, vilket skapar en tung bias i resultatet. Jag har dock försökt att inte vinkla några frågor, och jag har med en fråga om politisk tillhörighet och engagemang i frågan, för att se tydligare hur många exempelvis piratpartister som svarar.

Om undersökningen går som jag hoppas, med tillräckligt många som svarar, kommer resultat att publiceras här på bloggen.

Hjälp till att sprida undersökningen!

Jag uppmuntrar verkligen alla som vill att sprida undersökningen så mycket som möjligt. Skriv om den på Twitter eller Facebook (retweet- och like-knappar syns nedan), Flattra, skriv om den på bloggar och e-maila till vänner. Undersökningen är säkrare ju fler som ser den.

Ni kan också lägga in en liten banner på er blogg eller hemsida (som den som syns till höger på min). Skriv in följande HTML-text där ni vill ha den:

<center><a href=’https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dFV0X0h1Y2JTWGdzbWg2bS1BTHQwY0E6MQ&ifq’><img src=’http://anton.nordenfur.se/wp-content/uploads/fildelning.png’ /></a></center>

edit 2011-03-18: Tack till fildelning.se för omnämning!

edit 2011-03-25: Undersökningen har avslutats. Tack till alla som deltagit.

edit 2011-03-26: Se resultatet här.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

16 kommentarer på “Delta i undersökning om fildelning och ”traditionell” upptagning av film och TV”

 1. Hej!

  Kul med en sån undersökning så jag tänkte passa på att ge lite feedback. :)

  1) Jag vet inte om det är för att jag sitter på jobbet, men jag kunde svara flera gånger på undersökningen. Det är potentiellt dåligt.

  2) Jag saknade en feedback-ruta, eller nån form av fält där man kunde skriva in lite extra saker. Vilket är varför jag postar här på bloggen. :)

  3) Personlig åsikt, men jag hade gärna sett några frågor kring hur nedladdning hade påverkat hur mycket man köpte film/TV eller gick på bio. Det säger jag ju givetvis eftersom jag vet att min nedladdning gör att jag köper mer och går mer på bio. ;)

  Utöver det en mycket trevlig och snabb liten enkät. :)

  Lycka till!

  1. Hej, tack för feedback!

   1) Jag såg det med, men jag lät bli att leta efter ett sätt att motverka det. Som jag skriver är detta inte en pålitlig undersökning, utan den fungerar mest för att ge en snabb inblick i hur det står till. Jag kommer kanske göra en större undersökning senare, när jag vet den feedback jag får av detta, och då kommer jag självklart att se till att den inte tillåter den typen av fusk.

   2) Jag vet! :( Jag har redan fått skäll för det. :P Jag hade tänkt lägga in en i slutet men glömde bort den av någon anledning. Rent slarv, alltså.

   3) Jag övervägde det, men kom fram till att det var dumt att be den som fyllde i att beskriva påverkan, eftersom det är så svårt att tolka själv. Det jag däremot kan ha med i nästa är frågor som ”vad är den främsta anledningen till att du lockas att köpa en produkt?”, med svar som ”jag laddade ned den och gillade den” eller liknande.

   Återigen, tack för feedback.

 2. Slutat kolla på film. Man har helt enkelt tröttnat på det mesta kommersiella skräpet.
  Verkar vara samma historier som rullar runt och runt i olika skepnader ibland och då och då kommer något som bryter trenden.

  Laddar jag ner något och det verkar bra går jag och köper rullen eller ser den på bio även om jag sett den nerladdad eller bara 15 min av den bara den är bra.

  Är filmen dålig stänger jag av den efter 10-15 minuter men jag föredrar och kunna ladda ner den och bedömma själv än att bli lurad av en 5 minuters trailer.

  1. När motståndare till fildelning säger att det gör att ingen handlar filmer/musik längre brukar jag berätta att det folk slutar handla är ju det riktigt dåliga, på det sättet det _ska_ fungera i en marknadsekonomi. Det brukar dock inte hjälpa på storföretagen, som gärna släpper en platta vars försäljningssiffror är direkt relaterade till pengarna de lade på marknadsföring, inte kvalitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *