Michael P. Taylor på The Scientist skriver en läsvärd opinion piece om hur slösaktigt och ologiskt det nuvarande systemet som akademiska texter publiceras på är.

När vetenskaplig publicering började på den norm den har idag, för omkring 200 år sedan, var kostnaden bara ett resultat av att det var dyrt att trycka tidningar. Idag läses majoriteten av alla vetenskapliga artiklar på internet, och resultatet blir naturligtvis att det är extremt mycket billigare att släppa kvalitetstidsskrifter. Ändå steg kostnaderna under 1990-talet, och nu kostar de flesta artiklar uppemot 20-30 kronor per sida, vilket är absurt med tanke på att en bra forskare läser flera hundra sidor i veckan.

Det blir än absurdare när vi också räknar med att en majoritet av forskning sponsras av välgörare eller statliga myndigheter, men att de som vinner på de höga priserna är de kommersiella storförlagen, inte forskarna eller institutionerna. Även institutionerna som själva bekostat forskningen måste betala hutlösa summor för att kunna läsa artikeln.

I den kommande veckan kommer jag med en rapport och en motion till Piratpartiets vårmöte, där jag argumenterar för att Piratpartiet måste ta ställning i frågan. De nuvarande restriktionerna hindrar forskningen och allmänbildningen samtidigt som det får universitet och forskare att lägga sina pengar på helt fel prioriteringar. Vi behöver ett nytt system, anpassat till det nya årtusendet, och vi behöver det nu.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “Det akademiska publiceringssystemet är trasigt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *