På något sätt bryter alla mot lagen i stort sett hela tiden. Som upphovsrätten idag fungerar är enorma delar av speciellt internet rent olagliga, även om detta i otroligt få fal resulterar i någon anklagelse eller dom. Jag får inte hur som helst lägga upp en bild som den till vänster här. Den är skyddad (och jag hittade den på en sida som antagligen inte har rätt att finnas av Disney).

På något vis bröt den politiska bloggaren Sven-Erland Västros mot lagen när han i januari använde en bild från Dagens Nyheter som del av en satirisk bloggpost om socialdemokraterna. Således blev han 20 januari varnad att ta bort bilden, och idag fick han hem ett brev där DN krävde att han inte bara tog bort bilden utan dessutom betalade 5000 kronor i ersättning – om detta inte sker på två dagar kommer WordPress att ombes stänga ner hans blogg. Om DN anmält honom till polis eller liknande nämns inte ens i brevet.

Både på Facebook och på sin blogg skojar Sven-Erland om att DN ”tystar en politisk satiriker”. Det kan väl diskuteras hur mycket av detta som är av politiska skäl, och hur mycket det snarare handlar om att DN har maktbegär eller inte förstår sig på humor, men faktum kvarstår – om ett företag helt enkelt inte gillar någons politiska ideologi är det otroligt enkelt för dem att hitta något litet brott som kan få dem att tysta dem. Är det en sådan upphovsrätt vi vill leva med, där alla är skyldiga och väntar på att anklagas? Det är svårt att inte dra paralleller till hur Al Capone kunde fällas för skattefusk när han inte kunde fällas för sin maffiaverksamhet.

Och på samma sätt finns det en liten gnagande känsla inom mig som säger att Disney kommer att fälla mig för någonting.

Lite extra dubbelsatir från A finns också här.

So sue me.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

3 kommentarer på “DN:s makt att tysta politiska satiriker, och Disneys makt att tysta mig”

  1. Min avsikt är inte att bryta mot upphovsrätten. Jag anser inte att jag gör det, eftersom den politiska satir jag skapar utgör sk samlingsverk som utgör självständiga verk.

    Min uppfattning är alltså inte att all information skall vara fritt tillgänglig på nätet. En sådan syn är för mig ålderdomlig – ett uttryck för den pionjäranda som rådde under 90-talet. Jag betalar för Spotify Premium hellre än att ladda mer musik gratis, jag laddar ner betalfilm hellre än via torrentsajter.

    Min invändning mot DN är att de kränker min upphovsrätt. De följer inte lagen helt enkelt.

    1. Jag hoppas jag inte gav det intrycket, jag menade inte att anklaga dig för det. Jag anser inte heller att upphovsrätten ska tas bort (ej heller gör PP), men jag tog upp ditt fall som ett exempel där upphovsrätten i dagsläget har vissa ganska allvarliga brister.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *