Screenshot 2014-01-05 01.48.07Idag kommer Opassande ut med en tidning hon redakterat om Piratpartiet. Jag har med ett inlägg där om hur viktigt internet faktiskt är, en remixad variant av ett blogginlägg jag hade på den här bloggen för runt två år sedan. Finns med på sida 21 i tidningen.

Här nedan följer det jag skickade till emma, som hon gav titeln ”Internet är på riktigt”.

”Men frihet på internet?”, sade hon. ”Bryr du dig inte om riktiga världen? Varför kämpa för internet?”

Och jag berättade varför.

Jag föddes i mars 1992, ett drygt halvår efter att Tim Berners-Lee lade upp det första meddelandet på webben i augusti 1991. Jag har växt upp med internet. Jag hade möjligheten att växa upp under en tid när en uppkopplad dator utvecklades från att vara en häftig grej som bara ett fåtal familjer i området hade, till att vara någonting som alla har och använder. Internet har sakta men säkert tagit över mig, har sakta men säkert slukat mig. På ett fantastiskt sätt. På ett gudomligt sätt.

Internet har fått mig att hålla kontakten med gamla vänner billigare och mer effektivt. Innan internet blev lika vardagligt smsade jag hela tiden, och när det började kosta för mycket slutade jag prata med mina vänner om jag inte hade dem nära. Internet hjälper mig prata med sociala kontakter när som helst, via smartphone eller platta eller dator, och jag kan hålla kontakter med vänner på ett sätt som jag aldrig tidigare kunnat, var i världen vi än bor.

Internet har fått mig att upptäcka den kultur som jag vill konsumera. Det fanns en tid när jag gick till bokaffärer, skivaffärer, och seriebutiker och letade mig blind efter någonting som såg vackert ut på omslaget. Aldrig mer. Nu kan jag upptäcka fler böcker, fler serier, fler filmer, och fler artister och band genom så otroligt många tjänster, inte minst torrentteknik. Jag är fortfarande en väldigt fysik konsument och köper i nästan alla fall fysiska böcker och CD-skivor, men numera köper jag dem väldigt sällan utan att först ha börjat läsa eller lyssna på dem elektroniskt.

Internet har fått mig att hjälpa indiekulturen. Genom system som Flattr och Kickstarter kan jag stödja allt från bloggare till musiker och filmskapare med allt från några kronor till flera hundra, helt enkelt för att jag vill se dem fortsätta göra vad de gör. Jag, tillsammans med resten av världen, kan hjälpa musiker, filmskapare, författare, och speldesigners att genomföra projekt som de aldrig skulle ha kunnat klara av med ett bolag – projekt som ofta är av smal karaktär men som kan hitta sin publik genom internet.

Internet har fått mig att älska, och har hjälpt mig att leva. Det var där jag träffade mina första riktiga vänner. Det var över internet jag fick min första flickvän, som jag aldrig annars hade träffat. Och det var på internet jag fick hjälp av ett antisjälvmordsforum när min tonårsdepression var på väg att ha ihjäl mig.

Internet har gjort mig till en aktivist. Jag brukade vara fullständigt ointresserad av politik. Nu brinner jag för det. Internet har hjälpt mig att upptäcka vad som är fel med världen, och hjälper mig att kämpa för vad som behöver göras. Jag kan donera vaccin till sjuka. Jag kan stå på rätt sida i kriget mot censur. Jag kan gråta för de döda, och jag kan slåss för att vi aldrig ska få se det igen, och jag kan stödja de som kämpar för fred i en brinnande värld.

Jag älskar dig, internet. Jag älskar er som utgör internet. Jag älskar den värld vi siktar mot, den värld vi kommer att nå.

Varför kämpar vi för internet? För att internet är någonting i den här sjuka världen som är värt att slåss för.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “En tidning om Piratpartiet”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *