Väldigt ofta stöter jag på dem som inte riktigt litar eller känner sig säkra på evolutionsteori, inte för att de egentligen är emot den eller så utan för att de helt enkelt aldrig tänkt så mycket på det, eller för att de hört att det är något skumt med den.

Faktum är att evolutionsteorin är allmänt accepterad av näst intill alla vetenskapsmän i världen, och den utgör grunden för nästan all modern biologi. Evolution används vid forskning om virus, vaccinering, genmanipulering, och hundratals andra stora områden. Det är en av de mest säkerställda idéerna inom modern historia, som blivit allt säkrare konstant under nästan tvåhundra år. Samtidigt har den ständigt överlevt alla försök att motbevisa den.

Trots detta är det många som har dålig koll på vad den faktiskt går ut på, och utöver de religiösa motståndarna så finns det en stor procent av befolkningen som inte tycker att de kan lita på biologerna i frågan. Det är helt okej – man ska inte blint följa auktoritetsfigurer. Vad man däremot ska göra är att själv analysera fakta, och se om det stämmer eller inte. Läs på. Det finns en del fantastiska böcker på området som tar upp, steg för steg, hur vi vet att evolution har skett under miljarder år och fortsätter att se. Mitt guldexempel på detta är Richard Dawkins ”Så gick det till” (originaltitel ”The Greatest Show on Earth”), vilken med vackra bilder och tydligt diskussion tar upp bevisen för evolution, samt tar upp specifika argument mot evolution och berättar varför de inte håller.

Och som jag sade – följ inte blint auktoritetsfigurer. När du läser en bok om evolution – oavsett om den är skriven av någon för (exempelvis Dawkins) eller någon mot (exempelvis Michael Behe) – kolla upp det du inte litar på. Dawkins har fullt med källor i sina böcker, så kolla upp dem eller gör en googlesökning. Kolla runt, finn sanningen. Det är det bästa du kan göra.

Idag upptäckte jag genom Skepchick en bra filmserie på YouTube, där evolution tas upp på ett lättsamt sätt för den som har dålig koll. Kolla!

Det här handlar trots allt om något så grundläggande som var allt liv på jorden, inklusive du och jag, kom ifrån. Det förtjänar tio minuter av din tid.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *