Detta är en motion jag lämnat in till Piratpartiets vårmöte 2012. Dit och rösta och kommentera med dig.

Den 8 juli 2011 skedde den sista uppskjutningen med NASA:s rymdfärja, efter 30 år i drift, som ett ödets ironi nästan precis tio år efter att den första rymdturisten Dennis Tito for upp i rymden den 28 april 2001. Rymdturismen har år 2012 fortfarande inte börjat ordentligt, men andelen företag som satsar på branschen har stigit kraftigt det senaste decenniet. Richard Bransons Virgin Galactic blev 2011 det första kommersiella företaget i rymden, och planerar att 2013 eller 2014 genomföra de första turistresorna. Priset ligger på $200 000 US, bara en tiondel av vad Dennis Tito betalade för tio år sedan, och 500 miljonärer har redan skrivit på de första avtalen.

Sett till sin folkmängd är Sverige ett av världens ledande rymdnationer, och raketbasen Esrange i Kiruna har redan valts ut av Virgin Galactics som en av de mest intressanta platser att använda som europeisk bas. Esrange genomför sedan årtionden tillbaka världsledande astronomiska och geologiska undersökningar, och Kiruna är en utmärkt plats att utgå framtida rymdturism från, med redan etablerad professionell personal och en ovanligt god infrastruktur för en relativt isolerad stad. Detta är Sveriges chans att få vara med i början och utnyttja en helt ny bransch, som kan leda till en enorm mängd turism, förstärkt förtroende i astronomiska sammanhang, och en boom i Sveriges vetenskapliga utveckling.

Ingenting är dock säkrat, och ett annat alternativ är Skottland. Det är nu Sverige måste utnyttja det försprång vi har med en färdigbyggd rymdhamn i Kirunas Spaceport Sweden. Redan idag erbjuder de resor på höga höjder för att uppleva norrskenet, men om inte Sverige satsar på Spaceport Sweden finns en stor risk att vi hamnar efter och missar en enorm chans.

För att Sverige ska vara redo att ta hand om rymdturismen när den börjar måste arbetet starta redan nu, vilket snart tas upp i riksdagen med motion 2011/12:Ub323 “Nationell strategi för rymdturism”, som behandlas i april. Oavsett hur det går med denna motion behöver Piratpartiet ta en ställning för att försvara Sveriges plats i den kommande rymdturismbranschen, för att veta var vi står när vi kommer in i riksdagen. 2014, ett år vi har en chans att komma in i riksdagen, är också ett år då rymdturismen kan börja bli en viktig fråga för svensk turism och forskning.

Jag yrkar att…

 1. Piratpartiet ska se rymdturismen i Kiruna som en potentiellt viktig del av Sveriges framtida turism.
 2. Piratpartiet ska ta politisk ställning för att utveckla staden Kiruna med onejd inför den potentiella rymdturismen.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

7 kommentarer på “Främjandet av svensk rymdturism (motion till PP:s vårmöte)”

 1. Värt att nämna är att både Esrange och LTU (Luleå tekniska universitet) är missnöjda med de rymdprogram som de samarbetar för att erbjuda. Du söker in på LTU, har ett tekniskt basår och läser grundläggande ingenjörsfysik och -matematik, sen i andra året får du omplacera dig i Kiruna (med universitetets och forskningscentrets hjälp) för studier *på plats*. Där kan man inte klaga på att universitet i norr ”inte har de tekniska förutsättningarna för så bra studier som här i söder”. Ni av den åsikten får ursäkta om era påståenden kan tolkas som snobberi.

  Säg till om det ändrats på senare tid, men om inte minnet sviker så tycker Esrange inte att LTU förser dem med tillräckligt många studenter. De har *alltid* lediga platser (alla ansökande kommer in), så problemet är zeitgeist och därav intresse hos sökande studenter. Samhälls- och humanioraprogram är två magnituder lättare och ”sociala”, så man kan bära prinsdaniel-glasögon och festa vid sidan om studierna.

  (Civilingenjörsprogrammen kräver annars i regel studier 08-16 varje vardag med jobb under helgerna, om du nu inte råkar vara ovanligt begåvad. Likt läkarutbildningen, kan jag gissa. I kontrast så har många av språkutbildningarna i Lund en lektion per dag, vilket är fullt tillräckligt för att klara kurserna väl om man bara ser till att göra de snabba hemläxorna samt öva konversation.)

  1. Självklart ska även nya rymdforskningsprogram uppkomma framöver, men det är i nuläget högskolornas uppgift, inte politikerna. Kanske kan det införas någon slags uppmuntran. Antalet civilingenjörer i Sverige stiger dock stadigt, vill jag minnas?

 2. Kan man tolka din motion som att PP helt frångått att främst bredda politiken inom frågor som har piratanknytning?

 3. Så länge våra okompromissbara KÄRNfrågor är de så kallade piratfrågorna, kan jag ställa upp på vidare breddning som det här. Som medel-piratsvensson

  1. Jag känner precis likadant. Det finns ett fåtal grundläggande frågor som är unika för PP och som aldrig ska ändras. Dessa frågor om upphovsrätt och integritet är fortfarande prioriterade.

 4. Ser man bara på ”rymdturism” som en framtidsbransch så är det både enfaldigt och kortsiktigt.

  Rymden är mänsklighetens framtid, ”the final frontier” som man brukar kalla det för. I rymden finns det oändliga resurser bortom vår fattningsförmåga, av allt som mänskligheten kan tyckas behöva.

  Det som närmast står för dörren är ”mining” i rymden. För att behärska och faktiskt nyttja rymdteknologi så krävs det spetskompetens, bra och gedigna utbildningar, och politiker och företag som kan realisera och kommersialisera detta.

  Varför kan inte bl.a Esrange och LTU erbjuda sina tjänster till bl.a Planetary Resources och Deep Space Industries? Det är tVå av världens främsta företag inom space mining. AV detta kan det bli många intressanta svenska spinoffs.

  För den som är intresserad av rymdfrågor och svensk rymdpolitik, och bor i Stockholmstrakten, så är du välkommen med att komma till l Svenska Rymdsällskapets årsmöte 2013 på Tekniska Muséet nu på onsdag den 22:a maj kl 18.00.

  Läs mer här: http://www.svenskarymdsallskapet.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *