Nu har jag precis kontaktat min lokala kyrkoförsamling och frågat hur jag gör för att gå ur Svenska Kyrkan.

Alla som föddes före 1996 (däribland jag) fördes automatiskt in i Svenska Kyrkans medlemsskap, och man behövde gå ur manuellt när man fyllt 12 år. Sedan dess förs man in när man döps, eller så kan man registrera sig manuellt. Jag vet inte hur man gör för att gå ur kyrkan, för informationen är mycket svårfunnen (de vill förstås inte göra det väldigt enkelt att gå ur). För den late med mer pengar finns en sida, Gå ur Svenska kyrkan, som dels har svar på frågor Svenska Kyrkan inte skyltar med, samt där du kan räkna ut vad du betalar i kyrkoavgift varje år. De har också en tjänst där de hjälper dig gå ur Svenska Kyrkan mycket enklare, för 130 kronor.

Varför går jag ur?
Jag har tänkt göra det ganska länge nu, men det har inte blivit av. Det allra främsta argumentet, och det enda som behövs, är att jag inte är troende. Jag har fortfarande inte sett ett bra argument för att  en gud skulle finnas, och jag lovar att den dag jag skulle se det skulle jag ångra mig direkt.

Kyrkan gör en hel del bra saker, som att stödja fattiga och hemlösa och handha vackra kyrkor, men det är inte argument nog. Det finns säkert vänliga själar inom kyrkan, men det känns som om denna välgörenhet görs främst i försök att sprida religion, inte i att hjälpa. Om de i Svenska Kyrkan som står bakom välgörenheten verkligen bryr sig om de som de hjälper skulle de putta undan Gud ett litet tag och bara ge pengar, mat och kläder direkt till de fattiga utan att lägga till en liten predikan. Det är inte Gud som hjälper till, det är i bästa fall de religiösa. Människorna. Om ni verkligen bryr er, tacka inte Gud, tacka er själva.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

7 kommentarer på “Gå ur Svenska Kyrkan”

 1. Enda anledningen till att jag håller mig kvar i Svenska Kyrkan är för jag uppskattar kyrkobyggnaderna. Men de skulle väl inte direkt försvinna om så alla gick ut Svenska Kyrkan. Så jag kanske går ur snart.

 2. Jag tänkte också på det först, men samtidigt kommer ju staten annars att stå för dem, och jag ger hellre högre skatt till staten och vet att det går till restaurering av fina byggnader, än ger det till Svenska Kyrkan utan att veta vad det går till.

 3. En kommentar från en som jobbar i Svenska kyrkan och möter många som vill gå ur den.

  Informationen om hur man går ut finns på vår webbplats, svenskakyrkan.se. Ska du gå ur ta kontakt med hemförsamlingen, låt dig inte luras av utträdesföretag!

  För den som funderar på att lämna Svenska kyrkan har vi har även en sida med information om vad Svenska kyrkan gör så att man kan ta sitt beslut baserat på fakta och inte rykten (vi hör många rykten och halvsanningar om oss):
  http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=642565

  Ett rykte är att vi bankar Bibeln i huvudet på folk när vi hjälper dem…
  Naturligtvis är vi glada om någon kommer till tro, men det får aldrig vara en förutsättning för att vi hjälper människor att de gör någon motprestation i form av trosbekännelser eller annat. Svenska kyrkan hjälper utsatta människor både i Sverige och utvecklingsländer, även länder där befolkningen inte är kristen. Vi drivs av vår tro, men prackar inte på den på dem vi hjälper.

  Våra medlemmar har många olika anledningar för att vara medlemmar och alla är välkomna.

 4. Hej Sigurdur! Jättetrevligt att höra från någon från Svenska Kyrkan, och dennes kommentarer.

  Det första jag gjorde när jag tänkte gå ur var att gå in på er sida, och jag hittade snabbt fram till ”Utträde ur Svenska Kyrkan”. Du och jag har olika syn på hur enkelt denna information finns tillgänglig – det som står är att man ska kontakta sin församling, och sedan står ett A4 med text som försöker övertala en om att stanna kvar. Att föredra hade varit exempelvis information om vad jag ska kontakta församlingen med, istället för att jag bara kunde skicka iväg ett e-mail med ”hej, hur gör jag?”.

  Självklart roterar det många rykten om kyrkan precis som det gör om allt, men det är inte dem jag lyssnar på. Jag värderar fakta och erfarenheter. Självklart vet jag att det inte är en stor ondskefull plan bakom er välgörenhet, men jag tycker inte att religion ska förenas med välgörenhet på det sättet, eftersom det alldeles för enkelt blir att man ”råkar få med” lite religion – exempelvis hjälper hemlösa i Haiti och ber en bön tillsammans på kvällen, eller anordnar ungdomsverksamhet och sjunger en sång om Guds storhet. Det är helt enkelt onödigt att blanda in det i sådant som klarar sig utan det.

  ”Naturligtvis är vi glada om någon kommer till tro, men det får aldrig vara en förutsättning för att vi hjälper människor att de gör någon motprestation i form av trosbekännelser eller annat. Svenska kyrkan hjälper utsatta människor både i Sverige och utvecklingsländer, även länder där befolkningen inte är kristen. Vi drivs av vår tro, men prackar inte på den på dem vi hjälper.”

  Det menade jag aldrig att anklaga er för. Jag förstår att ni hjälper alla, oavsett tro, och det är mycket bra. Mitt problem ligger i att korset alltid finns med, och representerar en religion jag helt enkelt inte vill stödja (trots att jag är tolerant och låter andra göra det om de vill).

 5. Hej Anton och tack för att du nämner oss i ditt inlägg!

  Vi tycker, precis som du, att det är för svårt att gå ur kyrkan på egen hand och erbjuder därför en enkel tjänst där du som kund fyller i ett formulär eller skickar ett sms med ditt namn och adress, så hjälper vi dig med resten. Vi lurar inte någon på något sätt, utan säger ärligt vad kunden betalar för – hon slipper trasslet!

  Vad gäller kyrkobyggnader betalar staten 460 miljoner kronor per år för underhåll av just kyrkobyggnader, kyrkotomter, begravningsplatser och liknande. Läs mer på http://gaursvenskakyrkan.se/fragor-ga-ur-kyrkan/hur-underhalls-kyrkobyggnader-och-annat-med-kulturhistoriskt-varde

  Vi på Gå ur Svenska kyrkan.se tar varken politisk eller religiös ställning, vi erbjuder bara en tjänst för något som kunde varit lättare.

  Hälsningar Albert, Gå ur Svenska kyrkan.se

 6. @Albert: Tack för kommentar! Angående kyrkobyggnaderna, tack för information. Ger Svenska Kyrkan än mer pengar åt detta, eller är det allt? Jag menar, stödjer jag kyrkobyggnaderna ännu mer om jag är medlem än om jag inte är det?

  1. Hej igen Anton,

   Vi vet inte exakt hur finansieringen sker men meningen med den kyrkoantikvariska ersättningen från staten är väl att den till stor del skall täcka de kostnader som krävs för att hålla Sveriges kyrkor vackra och välmående. Ibland krävs i alla fall att mer pengar skjuts till, läs artikeln http://ltz.se/nyheter/ragunda/1.2309516-kyrkobyggnader-renoveras-stiftet-satsar-miljontals-kronor. Där står det: ”Staten kyrkoantikvariska ersättning, stiftsbidrag och församlingarna själva betalar notan.” Så i detta fallet behövde församlingarna skjuta in pengar, vars kapital kommer från kyrkoavgiften.

   Hälsningar Albert, Gå ur Svenska kyrkan.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *