Som jag tidigare nämnt uppmuntrar jag alla pirater att hålla ett öga på Piratpartiets vårmöte (för den som undrar hur har Opassande en bra guide).

Just nu är det intressantaste att titta igenom alla motioner som lämnats in av medlemmar, och det som sker just nu är diskussion, tillägg och ändringar, medan själva röstandet inte börjar än på ett tag. Det pågår en hel del intressanta diskussioner, som kan ändra partiet enormt mycket. Det är därför av varje medlems intresse att kolla till vad som händer. Här nämner jag några motioner som är intressantast enligt mig, och som jag tror många medlemmar bryr sig om men inte ens hört talas om (jag försöker dock inte att inflika personliga åsikter, utan bara säga vilka du borde ha ett öga på).

Ska Piratpartiet byta namn?

Det har länge diskuterats om vårt namn skrämmer bort väljare, och om vi behöver ett tillägg som beskriver vår politik bättre.

De tre namn som kan röstas på är Fridemokraterna, Piratpartiet Humanisterna och Piratpartiet Piraterna. Av diskussionen hittills att döma verkar inget ha speciellt stort stöd, men det kan vända när som helst. För den som bryr sig om namnet åt ett håll eller ett annat är det här verkligen någonting att hålla koll på.

Rätt till kontanter

Ska Piratpartiet arbeta mot förbud av kontanter, för att förhindra att alla våra betalningar kan spåras? Eller ska vi arbeta för att tillverka nya, elektroniska och anonyma alternativ till kontanter?

Medborgarlön

Medborgarlön har diskuterats ett tag nu av bland andra f.d. partiledaren Rick Falkvinge, men är det dags att införa det redan nu, eller ska det diskuteras mer först, eller läggas ned helt? Och om det ska införas, är det dags att sätta direkta summor redan eller ska vi vänta?

Ska kollektivtrafiken subventioneras?

Är kollektivtrafiken en mänsklig rättighet som ska subventioneras och bevaras med alla medel, eller är detta ett område Piratpartiet inte ska hålla på med? Och ska staten lägga sig i hur kollektivtrafiken spårar resenärer och använder övervakningskameror, eller är det upp till företagen själva?

Är Piratpartiet ett humanistiskt parti?

Är Piratpartiet i grunden humanistiskt, och ska vi i så fall bevara denna ideologi och arbeta vidare på den, eller byta håll?

Ändring i våra åsikter om patentpolitik

Kan patent vara av godo? Ska vi hålla fast vid att vi ska avskaffa den, eller ska vi bara avskaffa den inom vissa områden och begränsa den inom andra? Ska en fungerande modell behövas för ansökan om patent, och hur lång ska patentens livslängd vara?

Ändring av skyddstid för för upphovsrättsverk

Sedan 2006 har Piratpartiet förespråkat 5 års skyddstid för upphovsrättsskyddade verk istället för den tid som används nu. Ny forskning tyder dock på att den ultimata skyddstiden är 20 år, inte 5. Ska vi följa denna forskning eller är den inte att lita på?

Många andra viktiga motioner finns med som jag underprioriterade i listan, så jag rekommenderar verkligen alla medlemmar att titta igenom alla motioner och skapa sin egen uppfattning.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

4 kommentarer på “Intressanta diskussioner på Piratpartiets vårmöte”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *