Skärmdump 2014-08-08 09.39.40Spelbutiken.se har hamnat i blåsväder efter att de börjat med att könsindela sina datorspel – bland annat markerar de Skyrim som en manlig produkt och The Sims som en kvinnlig.

Det som förvånar mig mest här är egentligen hur otroligt dålig Spelbutikens PR-avdelning varit i responsen. På Twitter skriver de att hemsidan ”uppdateras tidigare i veckan och då blev det lite fel med könsindelning på spel”. Alla deras fans påpekar förstås direkt hur det helt enkelt inte stämmer – vad är det som kan gå fel? De har inte bara lagt in en rad för kön och sedan haft alla standardmarkerade på ”okänd” eller ens samma kön, istället är alla spelen kategoriserade i ungefär den ordning jag skulle placera dem om jag gick helt efter stereotyper som ”män gillar blod” och ”kvinnor gillar barn”.

Jag förstår inte när folk ska lära sig att pudla istället för att ljuga. Jag skulle vinna så mycket respekt för Spelbutiken om de bara gick ut och sade att de trodde det var en bra idé men sedan insåg att det självklart är helt galet.

Se där, jag har till och med skrivit ett uttalande åt er som ni gärna får använda – det är helt fritt från upphovsrätt, och om ni vill betala mig för min PR-expertis är ni välkomna att donera.

”Vi på Spelbutiken.se fattade häromveckan i samband med en stor uppdatering det ödesdigra beslutet att dela upp spel mellan olika kön. I efterhand är det ett självklart dåligt beslut – det finns förstås människor av olika kön som spelar spel helt oavsett av deras kön. Det var inte vår mening att spä på de sexistiska och mycket skadliga idéerna om att vissa produkter är till för vissa kön.

Vi menade heller inte att antyda att de många människor som står mellan kön eller bortom den traditionella ciskönsstrukturen (som exempelvis den utomordentliga Anton Nordenfur, som vi hört är otroligt intelligent och trevlig) inte spelar några spel alls.

Vi gjorde helt enkelt fel när vi inte tänkte efter tillräckligt, och det är ett fel vi redan är på väg att åtgärda. Vi hoppas att alla våra kunder och fans kan förlåta oss för det.”

 

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

10 kommentarer på “Könsindelning på spel och dålig PR-avdelning”

 1. Visa spel riktas faktiskt mest mot killer eller tjejer och därför går det ”typ” att dela upp spelen på det viset, precis som kläder tex, visa är gjorda för tjejer, andra är gjorda för killar. Jag ser inget konstig eller fel med det men jag kan förstå att folk blir upprörda över det då det än då men det är ingen stor grej, det finns mycket värre saker.

  1. Du har inte tänkt på att en av anledningarna till att det ”inte är en stor grej” för dig är att du (och jag, för den delen) tillhör den grupp som har överlägset bredast utbud och som aldrig någonsin behöver känna oss utestängda från gamingkultur eller från spel överhuvudtaget baserat på vårt kön?

   1. Nej då, för det finns liknade saker för oss killar, kroppvårds produkter till exempel.
    bara för att nånting får ett, jag vet inte vad jag ska kalla det, ”könsstämpel”, betyder det inte att det är sexistiskt.och allt Michael sa stämde riktigt bra.

    1. Jo det betyder faktiskt precis sexistiskt. Det är den här typen av indelningar som ligger till grund för till vår syn på könsroller. Det går faktiskt att undvika indelningen och låta både män och kvinnor spela skyrim / sims utan att göra det till en genusgrej.

     1. Stog inget om att tjejer inte kan spela skyrim eller att killar inte kan spela sims. Och är inte kläder, hudvårds produkter ect då sexista då dom är indelade för tjejer och killar?

     2. Nej, självklart finns det inget som hindrar män från att spela sims eller kvinnor från att spela skyrim. Men på samma sätt som det får oss att köpa mer av det ”manliga”/”kvinnliga” så styrker det rollerna vi skall ha som män/kvinnor. Jag antar att många gånger så hindrar det exempelvis en man från att spela sims, enbart för att ett företag antyder att det är omanligt, och vice versa. Då är det väl bättre att låta bli att kategorisera och låta alla välja utan att ställas emot frågan om genustillhörighet? Det här gäller på samma sätt i frågan om kläder och andra produkter. Finns ingen anledning att vi ska ha manliga och kvinliga förpackningar då produkten i sig ofta är identisk. Eller kläder – ta det du tycker är snyggt istället för att ha något bara för att det hänger på avdelningen för män.
      Jag kan fortsätta att dra det hur långt som helst. Är skillnaden mellan män helt biologisk så kommer vi ändå att dras till det som är manligt/kvinnligt oavsett förpackning, märkning och kategorisering. Jag hävdar dock att skillnaderna mestadels ligger i miljön. Vi präglas med att män skall vara si och kvinnor så. Låt oss vara de vi vill istället, och låt oss skapa en värld där människor och våra egenskaper värderas och uppskattas lika istället för att sätta ett värde utifrån en norm. Kategorisering av spel för män/kvinnor är bara en pytteliten detalj i sammanhanget, men den representerar det väldigt bra.

 2. Ledsen men marknadsundersökning efter marknadsundersökning visar att män är mer benägna att köpa produkter som är ”för män” och kvinnor är mer benägna att köpa en produkt som är ”för kvinnor”. Det är välkänt från hygienprodukter, där exakt samma vara paketeras i två helt olika förpackningar i olika färger, säljer bättre än en unisex paketerad produkt.

  Det handlar om att sälja mer och tjäna pengar för företagen, och så länge vi får till människor går på det, så kommer de fortsätta att försöka rikta sig direkt till en kundgrupp som män respektive kvinnor.

  Sedan finns ett givetvis 48 grader av grått mellan dem, men frågan är om det är ekonomiskt lönsamt att sälja en produkt i 50 olika förpackningar eller om man fortsätter att inrikta sig på de två dominerande grupperna.

  1. Grejen är ju att göra det såpass kännbart för företagen att pyssla med den här sortens dumheter att det inte blir ekonomiskt hållbart i det större perspektivet. Liksom; ok vi säljer fler spel till män om de är markerade som ”för män”, men då förlorar vi å andra sidan en massa PR och får helt säkert en massa kunder att bojkotta oss”. Då får företaget helt enkelt göra den avvägningen, om man tycker att det är ”värt det” att agera som ett arsle bara för att sälja lite mer — om vi nu utgår från att företag aldrig kan drivas av någon med skrupler, moral eller en fungerande och civiliserad samhällssyn.

   1. Grejen är att vissa vill göra det kännbart, men så länge majoriteten ändå går och köper sitt ”för män” spel/schampo/film/handduk så kommer företagen fortsätta att sälja dem.

 3. Bra skrivet! Tycker det är otroligt trist att det ska delas in hela tiden. Jag gillar tv-spel och har spelat sedan jag var 9 år gammal då jag fick mitt första NES. Är tråkigt att jag på 25 år FORTFARANDE får höra ”Åh en tjej som spelar… typ lite Sims och Singstar… nehej… INTE?” Jag tycker Sims är helt otroligt trist. Singstar går att spela med vänner, men det är inget ”spelspel” liksom. Så tråkig attityd på en del. Alien Isolation är förresten favoritspelet just nu :-) (Ser att du skrev detta inlägg för länge sedan, men hittade det först nu.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *