Det är mycket som händer i Piratpartiet, och det är ännu mer som planeras. Så det är precis det den här bloggserien handlar om – låt oss bygga ett piratparti.

Piratpartiet efter valen 2014 är ett förändrat parti. Inte för att vi bytt åsikter, utan för att vi måste ändra arbetssätt för att på bästa möjliga sätt kunna visa upp vår politik och vinna stöd. Det är en hel del buggfixar, något 2015 i stort ägnas åt, och det är mycket att planera för framtiden.

”Space, the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.”

James T. Kirk

Enligt verksamhetsplanen: “Partiet skall under 2015 ta fram en långsiktig plan för hur partiet ska utvecklas under den kommande femårsperioden, för att vinna framtida val.” Eller som jag föredrar att kalla det, att skapa vår five year mission.

Så hur vill vi att Piratpartiet ska utvecklas? Jag slängde ut frågan i medlemsforumet i januari, tyvärr utan allt för många kommentarer, och har en himla massa idéer själv om hur jag vill se partiet utvecklas. Helst vill jag förstås skapa en diskussion – kommentera!

IMG_20150305_0918272015 – buggfix och planer

Hur jag ser på 2015 var det stora fokuset i del 1 av den här bloggserien. Men i korta ordalag är det ett väldigt introvert år, där fokus verkligen läggs på att fixa de buggar som byggt upp sig och som vi inte haft möjlighet att reparera, samt att planera ordentligt för framtiden.

Det senare präglas av stadgerevisionen, som om tidsplanen håller går igenom under hösten, följt av att de nya sätten implementeras med att en medlemsvald partiledare väljs innan året är slut, med mandat 2016-2017.

2016 – introducera de nya systemen, ny partiledare, visa att vi inte är döda

Den 1 januari 2016 har vi en helt ny partiledare att introducera till samhället och mediaetablissemanget. Detta kör vi ut samtidigt som talespersonssystemet utvecklas och samtidigt som en kampanj lanseras under våren, med syfte att återlansera Piratpartiet som en del av den politiska sfären och att värva nya aktivister. På intern front fortsätter diskussionerna om politiska ställningstaganden, medan styrelsen diskuterar och presenterar förslag på reviderat principprogram.

bob2017 – tagga inför valåret

Under 2017 är det bara ett år till valen, och en hel del börjar förberedas för att ha färdiga system på plats nästa år. Detta samtidigt som partistyrelsen färdigställer uppdaterade partiprogram så att politiken är helt klar inför nästa års kampanjer.

Samtidigt förstärks aktivismen, fortsatt med mål att värva aktivister. På hösten väljs partiledare med mandat 2018-2019, antingen en ny eller omval av existerande.

2018 – val till kommun, landsting, och riksdag

2018 inleds med de sista förberedelserna för höstens stora val, inklusive planering av höstens stora kampanjer. Och så kampanj, kampanj, kampanj. Behövs det sägas mycket mer? Hösten vinner vi!

2019 – EU-val

Redan direkt året därpå är det dags för EU-val. Lite mer tid mellan valen än 2014, men ändå inte. Har vi lyckats ordentligt 2018 är det nu vi använder det för att hålla aktivismen uppe och ta oss in i EU-parlamentet. Kampanj, kampanj, kampanj!

Så vad tycker ni? Vad går att utveckla på? Vad är fel? Vad är rätt? Kommentera!

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *