Det här började som ett svar på ett inlägg på Diaspora, men jag publicerar det även här.

Om man ska leva i en illusion som gör en lycklig är en otroligt komplicerad fråga, som jag tänkt mycket själv på. Det jag kommit fram till är att jag inte skulle vilja göra det, men jag förstår andra som vill det. Jag säger inte emot de som säger att de vill leva i en illusion, utan de får göra vad de vill så länge de inte tvingar med andra.

Däremot har jag svårt att lita på dem. Jag har svårt att ta en person på allvar i andra angelägenheter när jag samtidigt vet om att personen tror på exempelvis horoskop eller kreationism eller för den delen en gud. Detta är förstås en vandrande skala – de allra flesta svenska religiösa hävdar inget extremt utan känner bara på sig att det är något, och det är okej. Däremot har jag svårt för fundamentalister eller andra som tror på extremt absurda företeelser.

Den andra punkten är att det går ut över andra. Som liberal anser jag att alla människor ska styra över sina egna liv, men naturligtvis finns också gränser – när det går ut över andra människor. Exempelvis när påståenden görs som sägs vara vetenskapliga och som används för att påverka allmänheten eller vetenskapen – exempelvis i kreationism men också många andra ämnen. Extremfall är där en person befinner sig i en illusion som går ut på att tvinga ett tusental att dricka gift för att komma till efterlivet Jim Jones style, eller åka in i en byggnad och dra med sig 3000 människor in i döden för en illusion. Dessa är som sagt extremfall, men det betyder inte att religion även i allmänhet påverkar otroligt många människor till ondo.

tl;dr-version:

  1. Jag har ingenting emot vilken religion eller tro någon utöver, men när den försöker övertala mig att hålla med kommer jag att säga emot med logik och bevis.
  2. Jag har svårt att lita på människor som går utanför logik i sina resonemang, och tror på absurda saker. Ju mer osannolika sakerna är, ju svårare har jag att lita på dem. Det betyder inte att de inte *får* tro på dessa saker, men de kan räkna med att jag inte följer deras råd i övriga fall.
  3. En religion eller tro går för långt när den går ut över andra av andra religioner (eller ateister). Liberalism i grunden: Gör vad du vill med dig själv, men skada ingen annan.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “Leva i en illusion, var går gränsen?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *