tl;dr: I våras ställde jag upp till det fyllnadsval till Piratpartiets styrelse som hölls. Till min egna förvåning blev jag invald, och jag har haft drygt tre fantastiska månader i styrelsen. Till årsskiftet 2012-2013 kommer den tid jag valdes in för att ta slut. Jag vill inte att det ska ta slut, och således kandiderar jag nu till en förlängning. Ni kan komma och fråga ut mig på mötesforumet.

Vem är jag?

Jag är en 20-årig Linköpingsbo som just nu studerar ett kandidatprogram i fysik och nanovetenskap, med andra ord mycket matte och mycket fysik. Jag är väldigt intresserad av forskning, och är en amatörastronom med ett mycket gulligt teleskop.

Utöver skolan skriver jag skönlitteratur, och just nu befinner jag mig i tomheten mellan min första och min andra bok. Jag spelar också en del musik, just nu mest på keytar och basgitarr, men jag föredrar att leka framför att faktiskt bli duktig.

Varför Piratpartiet?

Jag är aktiv inom Piratpartiet för att det är det enda partiet som på allvar diskuterar de tre frågor jag brinner allra mest för – en reformerad upphovsrätt, ett skyddat privatliv och ett starkt kunskapssamhälle. I partiet har jag valt att fokusera min energi på det senare av de tre frågorna. Därför har jag lagt motioner om open access och open research, och jag har skrivit flera debattartiklar och bloggposter i ämnet.

Utöver Piratpartiets principer klassar jag mig som liberal humanist, som anser att varje människa har en rätt att bestämma över sitt eget liv till den grad att den inte låter det gå ut över någon annan.

Min styrelseerfarenhet än så länge

På vårmötet hade jag valet att kandidera till 2012:s årsslut, eller till 2014. Jag valde den kortare period eftersom jag inte var säker på hur upplevelsen skulle vara, och om jag skulle klara av det. Jag ville inte vara den som hoppade av och utsatte styrelsen för någon belastning. Jag har nu fått en försmak på styrelsearbetet, och jag har insett att jag vill och kan satsa längre.

Under min tid i styrelsen har jag varit med på många intressanta och givande diskussioner. Jag har varit med och arbetat fram både underlag och en proposition. Jag sitter just nu som sammankallande i den grupp som går igenom föreningar som söker  lokalavdelningsstatus hos Piratpartiet. Jag har tillsammans med resten av styrelsen varit med och diskuterat och röstat kring ett fyrtiotal sakpolitiska propositioner till höstmötet.

Styrelsearbetet är otroligt tufft men också otroligt givande. Jag har älskat resan än så länge. Jag har offrat en hel del fritid på partiet, och det kommer jag att fortsätta med oavsett om jag blir omvald eller ej. Jag brinner för Piratpartiet, och jag brinner för att se det utvecklas framåt.

Mitt engagemang i PP och UP utanför partistyrelsen

Jag gick med i Piratpartiet i november 2008, 16 år gammal, och var under 2009 med och återupplivade Ung Pirat Linköping, där jag blev ordförande. Under valrörelserna 2009 och 2010 var jag aktiv med att få ut valsedlar, kampanja på gatorna med mera. I kommunvalet var jag femte namnet på Linköpings lista.

I början av 2012 valde jag att inte omkandidera som ordförande i UP Linköping, för att fokusera på min kandidatur till partistyrelsen. I maj kom jag in i partistyrelsen. I juni var jag med och startade upp Piratpartiet Linköping, där jag blev ordförande. Sedan dess har vi arbetat med att bygga fram ett politiskt kommunprogram.

Under sommaren 2012 valdes jag som ordförande för Ung Pirats östra distrikt. Till skillnad från det tidigare arbetet i UP Linköping har jag här kunnat fokusera på det rent organisatoriska. Jag har därigenom kunnat hjälpa till att återuppliva en UP-förening i Norrköping, har startat upp två nya temaföreningar, och håller nu på att återuppliva Piratstudenterna i Linköping.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *