Linköpings biblioteks WIFI

När bibliotek tar Polisens roll

Jag var på Linköpings stadsbibliotek idag för första gången på länge. Jag upptäckte att de inte hade bara en utan tre osäkrade WIFI-nätverk, och tänkte att det ju var väldigt trevligt för de många studenter och liknande som sitter där om dagarna. När jag gick in på google.com efter att ha anslutat till nätverket på min telefon möttes jag dock av denna sida.

Det finns i sig ingenting fel med att ett bibliotek påminner om Sveriges lagar. Jag skulle aldrig protestera mot någonting som ”Kom ihåg att det är olagligt att sprida upphovsrättsskyddat material, om du är osäker på lagarna klicka här för att läsa mer.” Det biblioteket däremot har gjort här är att ta på sig Polisens roll i att övervaka all aktivitet och kommunikation, utifall att någon en gång gör något olagligt. Detta ska inte vara en bibliotekaries jobb, det ska vara en polis.

För att inte tala om att det sabbar enormt för de som vill surfa under skyddad identitet – texten förbjuder specifikt att ”försöka dölja sin användaridentitet”. De förstör också för det fullt lagliga fria ordet som behövs i kritik mot ideologier och politiska system, när de förbjuder att ”söka i extrempolitiska […] texter” och att ”förolämpa eller förnedra andra”. Det borde aldrig vara förbjudet att söka i extrempolitiska texter – det är av en anledning som både nazism och rasism är lagligt hur mycket vi än må avsky det. När slutade bibliotek vara arenor för alla åsikter och tankar, både populära och avskydda?

Det här måste vi ändra på.

uppdatering: PP Linköping har skickat ett öppet brev till biblioteket om frågan, läs mer här.

Related posts: