Linköpings biblioteks WIFI

Jag var på Linköpings stadsbibliotek idag för första gången på länge. Jag upptäckte att de inte hade bara en utan tre osäkrade WIFI-nätverk, och tänkte att det ju var väldigt trevligt för de många studenter och liknande som sitter där om dagarna. När jag gick in på google.com efter att ha anslutat till nätverket på min telefon möttes jag dock av denna sida.

Det finns i sig ingenting fel med att ett bibliotek påminner om Sveriges lagar. Jag skulle aldrig protestera mot någonting som ”Kom ihåg att det är olagligt att sprida upphovsrättsskyddat material, om du är osäker på lagarna klicka här för att läsa mer.” Det biblioteket däremot har gjort här är att ta på sig Polisens roll i att övervaka all aktivitet och kommunikation, utifall att någon en gång gör något olagligt. Detta ska inte vara en bibliotekaries jobb, det ska vara en polis.

För att inte tala om att det sabbar enormt för de som vill surfa under skyddad identitet – texten förbjuder specifikt att ”försöka dölja sin användaridentitet”. De förstör också för det fullt lagliga fria ordet som behövs i kritik mot ideologier och politiska system, när de förbjuder att ”söka i extrempolitiska […] texter” och att ”förolämpa eller förnedra andra”. Det borde aldrig vara förbjudet att söka i extrempolitiska texter – det är av en anledning som både nazism och rasism är lagligt hur mycket vi än må avsky det. När slutade bibliotek vara arenor för alla åsikter och tankar, både populära och avskydda?

Det här måste vi ändra på.

uppdatering: PP Linköping har skickat ett öppet brev till biblioteket om frågan, läs mer här.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

13 kommentarer på “När bibliotek tar Polisens roll”

 1. Sen även så finns det personer som söker på extrempolitiska texter för dom har studier om nazismen, för dom har studier om KKK eller någon annan del. Det ingår i kulturarv och historia hur mycket man än försöker att mörka det.

 2. Här tycker jag dock att du är fel ute. Bibliotekets lan är ett slutet lan och de måste själva få bestämma hur ”öppet” det ska få vara. Om jag delar ut ett gästnätverk hemma som är öppet för vem som helst så är det upp till mej att bestämma nätets öppenhet.

  1. @Mikke Angående ditt gästnätverk, självklart har du rätt att bestämma. Detsamma gäller privata caféer, hotell, affärer, skolor osv. Problemet i detta fall är att bibliotek inte är privata. Ett kommunägt bibliotek måste ha vissa krav på sig, de har inte självstyrelserätt.

 3. ”ladda ner… …medier som är skyddade enligt upphovsrättslagen”
  Detta är en sak jag kan störa mig på ibland. ALLT (som uppnår verkshöjd) är ju automatiskt skyddat av upphovsrätten. Sen är det ju upp till upphovsmannen att bestämma vad jag (lagligen) får göra med verket…

 4. @Viktor
  Som jag förstår det är det varje bibliotek som bestämmer själva i dagsläget. Biblioteken ligger på kommunal nivå, så kontakta antingen själva biblioteket eller politikerna i kommunfullmäktige.

 5. 1. Är inte biblioteket som kollar loggar, det är kommunens IT företag, LKdata.
  2. Varför ska bibilotek vara frisstäder för olagliga saker?
  3. Kommunen har större krav på sig, än ex ett privat nätverk att följa gällande lagstiftning.

  Att tro att bibliotikarierna sitter och följer din internetanvändning, är på snudd till rättshaveristiskt.

  1. Hej, Johanna.

   1. Det spelar ingen roll vem som gör det, att det görs är problemet.
   2. Det ska det inte. Polisen ska ha exakt samma rätt att undersöka brott som begås i ett bibliotek som på vilken annan plats som helst. Det är dock _polisen_ som ska göra detta, inte biblioteket.
   3. Självklart ska kommunen följa lagstiftningen. De ska däremot inte ha något som helst ansvar att själva agera polis över privatpersoner som bryter mot lagen. Av samma anledning är inte en caféägare skyldig att kontrollera att de som fikar inte planerar brott samtidigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *