När ett rättssamhälle faller i bitar framför våra ögon finns det en slags lins mellan oss och rätten som verkar förändra allting, polarisera och defragmentera, bygga upp och förändra bilden och få den att verka stark. När ett rättssamhälle påstås ta vartenda brott i universum tror vi på det som galna höns inför nackhuggningen, och inte förrän efter hugget börjar vi splattra som vi skulle gjort från början.

Brott kommer alltid finnas och kommer aldrig att utraderas. Så enkelt är det. Men låt oss påstå att det rättssamhälle som både Alliansen och de rödgröna vill framföra fungerar. Övervakningskameror täcker varje yta av EU, den ultimata polisstaten, och varje samtal du gör, digitalt eller biologiskt, lagras genast och utan undantag. Så fort som ett brott görs spåras han eller hon som gjort det – alla kameror har koll på alla hela tiden och inom minuter är brottslingen bakom lås och bom. I teorin fungerar det.

I teorin. I praktiken faller rättssamhället sönder, och vi ser inte för den där jävla polariserande linsen hur världen inte förstärks, den förstörs. Brott sjunker och allt är säkert, en utopia av omåttlig proportion. Men är det så rättssamhället ska fungera?

En rätt i en demokrati ska analysera ett brott och finna den skyldige. När en person verkar misstänkt för brottet (han eller hon var på den platsen vid tillfället, DNA-spår, vittne, et cetera) ska personen i fråga analyseras ytterligare – frågas ut, kanske till och med övervakas och avlyssnas i framtiden, et cetera.

Ett rättssamhälle ska inte ta in fakta om allt och alla, och när ett brott sker använda denna fakta för att finna en skyldig bland alla nio miljoner misstänkta. Jag vägrar att bli misstänkt sekunden jag föds, för brott jag aldrig begår.

Det behövs inte mer. Detta är nog skäl att stoppa vägen som rättssamhället är på väg. Även om precis alla brott stoppas sker det till ett fruktansvärt pris, ett pris vi aldrig får betala. Oavsett vad vi ?får i åtgäld skall vi aldrig, aldrig, aldrig, ge upp vår frihet och vår integritet. Oavsett vad vi får i retur ska vi aldrig lägga våra liv i en annans händer.

Oavsett hur du ser på saken, har ökad övervakning i precis alla fall lett direkt till ett diktaturiskt polissamhälle där regeringen stått på en piedestal och sett invånarna som arbetare i deras stora maskin. När en regering ser alla sina invånare som potentiella ?brottslingar har någonting gått otroligt fel.

Folket ska inte behöva vara rädda för sin regering.

Regeringen ska vara rädd för sitt folk.


Anton Nordenfur,
Piratpartist

Bild är CC BY-NC-SA av Danilo.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “När ett rättssamhälle faller i bitar framför våra ögon”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *