Nyheter24 skrev i veckan om en 85-årig kvinna som blivit tagen för snatteri, och helvetet bröt ut på internet.

Innan jag skriver längre än så vill jag förtydliga att det jag kritiserar nedan inte är detta enskilda fall, och inte heller tar jag mig in på en diskussion om huruvida pensionen är tillräckligt hög – det är en diskussion som jag gärna ger mig in på, men den är inte relevant för detta inlägg.

Det jag vill kritisera är inkonsekvensen.

Jag vill ta upp det faktum att denna kvinna, som får ut 9 000 kronor i månaden, i kommentarsfält och i sociala media i stort sett stöttas och uppmuntras när hon stjäl mat. Och jag vill göra en liten liknelse.

Jag är en ganska genomsnittlig högskolestudent, vilket betyder att jag tar studiestöd för mina heltidsstudier samt jobbar vid sidan av när jag har tid och möjlighet. Studiestödet ligger nu på 2 796 kronor. Jag har hittills i år tjänat i genomsnitt 4 458 kronor per månad (mer under exempelvis sommaren och nästan ingenting under tentamånaderna). Min totala inkomst per månad, inräknat att jag inte får studiestöd under sommar och jul, är alltså strax under 7 000 kronor.

På detta har jag en månatlig hyra på 2 372, vilket är i lägsta laget för en liten tvåa i Linköping. Jag har en elräkning på som mest 5 000 per år, en försäkring på 1 000 kronor per år, och lägger runt 1 200 kronor per månad på mat. Det är inte glamorös mat, men det räcker till för stundvis lyx och sällsynta restaurantbesök. Jag har råd att utöver detta ha pengar till nöjen. Men anledningen till att jag har råd är just för att jag tänkt efter och valt att inte ha en enorm lägenhet mitt inne i city. Jag har valt att inte äta ute när jag inte måste. Jag har valt att inte röka, dricka eller ha en snygg bil, bland annat för att då skulle pengar inte kunna gå annanstans.

Jag försöker komma på ett scenario där allmänheten skulle acceptera att jag behöll samma inkomst, skaffade nya utgifter och istället började stjäla. Jag kan inte komma på ett. Jag kan däremot komma på många scenarior där alla skulle se ned på mig och spotta på mig, där mina föräldrar skulle gråta av skam.

Men på något vänster är det okej när personen ifråga är 85 år gammal och är pensionär.

Min poäng här är inte att kvinnan ifråga gjorde fel. Min poäng är samhällets inkonsekvens. Kanske borde pensionen vara högre för att tillåta en bättre levnadsstandard. Kanske borde studiestödet vara högre för att tillåta en bättre levnadsstandard. Men vi får aldrig falla tillbaka på att hylla en samhällsklass för någonting som för en annan skulle vara oacceptabelt.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

2 kommentarer på “När snatteri är okej och när det inte är”

  1. Väldigt bra skrivet, förstår dock inte när snatteri skulle vara okej överhuvudtaget?
    Enda läget jag kan tänka mig är under en apokalyps, och så vitt jag vet har den inte inträffat än.

    1. Jag tycker definitivt snatteri är okej om det är en fråga om liv eller död, till exempel. Om du är svältande och inte har någon chans att få mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *