Uppdatering: Här finns stämningansökan som tar upp många fler fraser de anklagar Oatly för.

Det finns fall där stämning är ett otroligt välbehövt verktyg för att förhindra rent förtal. Och det finns fall där det är helt bisarrt dåligt. Som nu när havremjölkstillverkarna Oatly stäms av mjölkbranschorganisationen Svensk mjölk.

Svensk mjölk skriver på Facebook att de stämmer Oatly för att ha använt fraser som ”no milk, no badness” och ”like milk but made for humans” i sin marknadsföring. Andra antimjölkfraser som Oatly använt är sin stora slogan ”Wow no cow!”

Ja, antimjölk, och det tror jag inte någon tvekar om. Att de strävar efter att ta fram bra alternativ för de som av olika skäl inte dricker komjölk är inte någonting de hymlar med. Och ja, jag anser att Svensk mjölk faktiskt borde stämma dem, om det var så att de ljög om mjölk. Men gör de det?

De tre fraser som jag sett lyftas som allvarligast är alla bisarrt harmlösa. ”No milk, no badness” belyser bara de sätt som mjölkindustrin är otroligt skadligt för kor. ”Like milk but made for humans” är en rolig twist på det faktum att mjölkko faktiskt är gjort för kalvar – huruvida människor tar av den eller ej, och huruvida man tycker det är fel, gör det inte mer eller mindre korrekt. ”Wow no cow!” är bara ett snabbt och catchigt sätt att synas för de som letar efter mjölkfria alternativ.

Om Svensk mjölk vill argumentera rent moraliskt för att det är rätt att dricka mjölk har de all rätt att göra det. Och Oatly har all rätt att argumentera för att de inte tycker det är moraliskt rätt. Om detta må vi tvista in i döden. Men när en sida börjar stämma den andra för att den belyser sitt alternativ – det är då det börjar gå alldeles för långt.

Edit: En kommentatör på Facebook påpekar att ”no milk, no badness” till och med är en felcitering, och ingenting som står på Oatlys förpackning. Det står däremot ”No milk. No soy. No badness.” Med den avsaknade kommatering tycks det om någonting syfta på att kort och sammanfattat meddela att ingredienserna varken innehåller mjölk, soja, eller dåliga saker, snarare än att försöka påstå att mjölk är dåligt.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *