Datalagringsdirektivet fick en minoritetsbordläggning i dagens omröstning, vilket innebär att vi får en ny röstning 2012. Detta är till enorm fördel för direktivets motståndare – vi får se om EU-domstolen anser att den strider mot mänskliga rättigheter, vi får se tydligare hur ineffektivt det är i andra länder, och vi får hjälpa Sveriges medborgare att förstå hur viktig frågan är. Jag hoppas att vi inför nästa röstning kan hålla lika stora demonstrationer och bloggbävningar som inför FRA-röstningen 2007.

Jag vill tacka Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som alla röstade för en bordläggning (trots att SD:s skäl var att de ville ändra DLD innan det gick igenom, inte ta bort det helt som MP och V). Jag vill också tacka Piratpartiet, som trots att de står utanför riksdagen lyckats skriva många bra debattartiklar, blogginlägg och vidare opinionsbilda och undervisa.

Vad händer nu?

Ja, vi får inte inbilla oss att vi har vunnit. Detta är ett riktigt stort steg mot ökad demokrati och integritet, men vi kan bli av med det lika fort igen. Nästa gång detta dyker upp måste vi vara bättre beredda, och vi måste börja tidigt med att få folk att inse vad Datalagringsdirektivet innebär. Demonstrationer låter radikalt, men jag tror också att det är det som bäst hjälper.

Fast nu får vi vila några dagar tycker jag.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “Nu har vi ett år…”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *