Idag införs, som rapporterat av bland andra IDG, bestämmelser över hur mervärdesskatt (moms) ska gälla för crowdfunding. Det hela verkar missförstås vitt och brett av många som gillar crowdfunding och som är upprörda över beslutet, men rent krasst är det här en väldigt logisk utveckling.

Det beslutet i grunden säger är att om dConcept of a plant and a lot of golden coins isolated on white backgroundu genom crowdfunding säljer en vara (exempelvis genom att crowdfunda ett album och ge albumet till de som donerar en viss summa), så ska moms tas ut på försäljningen. Om du däremot inte ger någonting i gengäld, eller ger någonting rent symboliskt som uppenbart är värt betydligt mindre än pengagåvan, så ses det som en donation, vilken är fri från moms.

Det som nu görs är med andra ord att reglerna klargörs efter en lång period då många helt enkelt förutsatt att en kickstarterkampanj på något viss skiljer sig från liknande försäljning. För den som vill se alla varor och tjänster behandlas lika, oberoende av medium, är det problematiskt att skatten ignorerats för vissa nya tjänster som uppstått på nätet – vi ser liknande problematik med exempelvis Airbnb, där inkomsten är skattepliktig över ett visst årsbelopp, trots att många struntar i det, och Uber, där förare får en inkomst de själva väntas skatta för, och där en del helt enkelt låter bli.

Vissa verkar se det här beslutet som någon slags ”extraskatt” på crowdfunding, eller någonting som särskiljer crowdfunding från andra typer av inkomster. Så är alltså inte fallet, utan resultatet blir snarare att crowdfunding ses som precis vilken intäkt som helst – när varor eller tjänster säljs beskattas inkomsten, och en del av intäkten består av moms på 6, 12 eller 25% som senare deklareras.

Den stora skillnaden är att de som använt crowdfunding som ett sätt att sälja varor och tjänster utan att skatta ordentligt nu tvingas skatta. Vilket, återigen, inte bör vara ett problem för de av oss som vill att skattereglerna ska behandla alla lika oavsett medium. Och de som använder crowdfunding som ett rent donationsverktyg, eller som ger en rent symbolisk gåva i gengäld, slipper som tidigare undan helt. Precis som det ska vara.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “Ny beskattning av crowdfunding är inte så kontroversiellt som det låter”

  1. Jo det var ungefär så jag förstod det också, varför skulle man bli upprörd över detta när det känns helt logiskt? Troligen läser man bara rubriken och blir upprörd helt i onödan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *