Om Osama bin Ladens död och dödsstraffet i allmänhet

Jag blev som många andra glad över nyheten att USA fångat terroristledaren Osama bin Laden efter tio års jakt. Mindre glad blev jag åt att han genast avrättades och dumpades till havs.

Idén med dödsstraff är från allra första början otroligt löjlig. Poängen med ett rättssystem ska vara att förebygga brott, exempelvis genom att stänga in kända brottslingar för att både uppmuntra dem att bättre sig, och att hindra dem från att upprepa sina brott. Poängen med ett rättssystem ska inte vara att straffa för straffandets skull. Alla människor ska ha möjligheten att bättra sig och få en andra chans, hur omöjligt det än verkar – det har hänt förut och det kommer att hända igen att före detta brottslingar av alla slag vänder om och blir goda medborgare.

Att sedan lägga till att Osama bin Laden avrättades utan en rättegång förvärrar bara situationen. Av alla källorna att döma var han obeväpnad, och han avrättades med huvudskott. Ingenstans var han ett hot mot militärerna, ingenstans var de tvungna att avgöra så snabbt att de fick panik och råkade avfyra.

Allt handlar om hämnd. Och hämnd har aldrig varit svaret. Inte när de så enkelt kunde ta in honom både på förhör och på rättegång innan de slängde in honom i den kalla håla där han förtjänade att vara.

Related posts: