Ett av de mest fundamentala koncepten i global juridik, rätten att ses som oskyldig till motsatsen bevisats, har de senaste åren försvunnit allt mer. Sedan FRA-lagen infördes 2007 finns nu ett antagande om att alla medborgare är potentiella brottslingar, och att bara genom att spåra alla precis hela tiden kan vi motverka brott. Detta var ett steg i helt fel riktning, ett steg som togs trots enorma protester från det svenska folket. Den 21 mars 2012, om bara två veckors tid, kan nästa steg in i mörkret tas.

Denna typ av spårning av vanliga medborgare görs bokstavligt talat möjlig om DLD går igenom.

Den 21 mars röstar riksdagen om datalagringsdirektivet (DLD), som är FRA-lagen på steroider. Om DLD införs, blir din telefon till en spårare, och all information lagras undan. All information om var du rör dig, vem du pratar med, vem du sms:ar, vem du e-mailar sparas undan i ett arkiv, för att sedan kunna granskas och avlyssnas av statliga myndigheter.

Anledningen till att detta införs är att lagförarna tror att det ska stoppa terrorism. Men de allvarligare brottslingarna är antingen för skickliga för att luras av tekniken, eller för desperata för att bry sig om de åker dit. Den som ska iväg och begå ett brott kan kringgå detta mycket enkelt – lämna mobiltelefonen hemma. De som kommer att åka dit är småtjuvar, men om vi vill få dit dem kan vi istället lägga pengarna på gatupoliser än på datalagring.

Det är lätt att säga att den som är laglig inte har någonting att dölja. Men den information som sparas undan avslöjar inte bara brott – den kan visa vilken läkare du besöker, vilket politiskt parti du röstar på, vilken trosuppfattning du har – dessa är uppgifter som en demokratisk regering inte ska ha om sina medborgare.

I ett demokratiskt land som Sverige ska inte staten ha kontrollen över folket. Folket ska ha kontrollen över staten. Kontakta dina riksdagsledamöter – idag är alla riksdagspartier för DLD, men genom folkets protester kan mycket ändra.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

2 kommentarer på “Oskyldig till motsatsen bevisats, ett allt mer försvinnande koncept av vårt samhälle”

 1. ”Ett av de mest fundamentala koncepten i global juridik, rätten att ses som oskyldig till motsatsen bevisats, har de senaste åren försvunnit allt mer.”

  Detta gäller fortfarande, att man samlar in data innebär ju inte att någon anses skyldig.

  Dock föregår piratpartisterna själva med dåligt exempel angående oskuldspresumtionen. Både Rick Falkvinge, Chrisitan Engström och Anna Troberg har vid ett flertal tillfällen anklagat en namngiven polis för mutbrott, det handlar om rena förtalskampanjen. Piraterna vill uppenbarligen välja och vraka bland lagar och rättigheter från fall till fall.

  http://nejtillpirater.wordpress.com/2010/04/18/piraterna-vill-gora-som-de-vill-med-rattigheter-och-lagar/

  Det här har varit så osakligt att en debattartikel av Rick Falkvinge togs bort från Aftonbladet efter att den hade publicerats, varvid det ropades censur i kör från piraterna. Men i själva verket var det bara en av flera artiklar och inlägg av ledande piratpartister som visar att oskuldspresumtionen tydligen inte gäller när det är pirater som anklagar någon, bara när det är någon som är anklagad för fildelningsbrott.

  1. Som du kanske märkte skrev jag aldrig att konceptet försvunnit. Jag skrev att det är försvinnande, som i att det inte är ett lika starkt koncept som det varit förut. Det är en enorm skillnad.

   Nu vet jag inte vilken ”censurerad” artikel du pratar om, men det – liksom mutexemplet – är ju en helt annan sak. Här rör det sig om privatpersoner som anklagar en privatperson (polismannen) eller ett företag (Aftonbladet) för att ha begått ett brott eftersom de tycker att evidensen pekar på det. Hur gör du själv om du misstänker att någon begått ett brott? Om jag fattade misstanke skulle jag antagligen kontakta polisen, och om polisen inte är alls intresserade skulle jag försöka uppmärksamma det hela så mycket jag kunde. Jag säger inte att just dessa fall var korrekta eftersom jag inte är insatt i fallen (enstaka tjat om specifika personer eller tidningar är en mindre intressant del av diskussionen i min mening, så jag brukar inte bry mig om det om anklagelserna inte är extremt allvarliga).

   Hur du kommer in på fildelning förstår jag dock inte. Artikeln ovan handlar inte om fildelning, ej heller gör DLD det. DLD är inte till för att ta fast fildelare, det påstår ingen sida. Eller har du helt enkelt ingen koll på vad det är du argumenterar för, så länge det är emot Piratpartiet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *