I förra veckan besökte Piratpartiets partistyrelse vår europaparlamentariska representation i Bryssel igen. Det är andra året i rad vi gör det, och vi har redan bestämt att det blir av igen innan EU-valet nästa år.

Brysselresorna är intressanta i det att de är väldigt effektiva, praktiska och (för mig) känns väldigt lyxiga, samtidigt som de är de billigaste styrelsemöten vi har under året. Som det ser ut nu kostar ett vanligt partistyrelsemöte ungefär 15 000 kronor (inräknat resor, mat och boende för ungefär femton personer), medan brysselmötet enligt Mab såg ut att landa på runt 2 000 kronor.

Anledningen till det är att vår representation i EU-parlamentet har möjlighet att bjuda in informationsgrupper som bekostas av parlamentet. Parlamentet ger då ut en schablonsumma för flyg, mat och boende. Denna summa är dessutom högre än vi brukar bekosta för mat och boende (boende försöker vi få på noll genom att låna soffor, mat ligger på någon tjuga per måltid och person), så under brysselresorna äter vi jämförelsevis fin mat och bor på (billiga, men ändå) hotell. (Innan någon frågar, vi får inte behålla mellanskillnaden, utan pengarna som vi får i schablon måste göras slut på. Annars hade det varit ett trevligt tillfälle att fortsätta leva spartanskt och få in extra inkomster till partiet.)

Parlamentets villkor för detta är att vi är där under minst en vardag och besöker parlamentet samt lyssnar på deras informationsföreläsning om hur parlamentet fungerar. Sist var detta på fredagen, denna gång var det på måndagen. Det är trevligt, men informationen börjar bli repetitiv nu när jag hört den fyra gånger.

Förra gången vi gjorde denna resa var ganska dåligt timad. Det var styrelsemötet innan partiets höstmötet 2012, så den stora punkten var att gå igenom ett fyrtiotal olika sakpolitiska propositioner. Lägg till extrem hetta som svenskar inte är vana vid att ha i september, och vi satt instängda i ett kontor och pratade politik konstant två dagar i sträck, inklusive sena sluttider för att vi hade ont om tid. Parlamentsbesöket till trots hade det mötet egentligen lika gärna kunnat hållits i Sverige, och vi hade nog inte märkt mycket skillnad.

Denna gång var det mycket bättre timat. Till detta möte var de viktigaste punkterna att diskutera sådana som direkt rörde nästa års EU-val, och vi hade tur att få med bägge parlamentariker Christian Engström och Amelia Andersdotter på det mötet. Det var trevligt och konstruktivt och vi fick mycket gjort, och denna gång kändes det att det faktiskt fanns en riktig poäng med att vara just i Bryssel. Dessutom hade vi denna gång mycket mer tid – eftersom det var i semestertider passade många ledamöter på att åka ned en eller ett par dagar tidigare och stanna några dagar till (på egen bekostnad, förstås). Vi hade många trevliga konversationer vid middagar och sent in på nätterna, några åkte iväg på muséer och jag fick gott om tid att sitta på parlamentet (med Amelias stulna skrivbord) och skriva ihop mötesprotokollet.

En viktig poäng är att denna typ av möten dessutom leder till ökad social sammanhållning, vilket är mycket viktigt i en styrelse. Jag hade långa diskussioner med ledamöter som jag egentligen inte pratat så mycket med utöver ren politisk diskussion på möten, bland annat Troed Sångberg och Dennis Holm. Det är svårt att överskatta vikten av dessa rent sociala sammanhållningar.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *