Det vita patriarkatet föll. Kvinnor fick rösträtt, svarta fick sitta var de ville i bussen, bögar fick gifta sig. Plötsligt såg vi kvinnor på VD-poster, en svart man blev amerikansk president, och homosexuella höll hand på gatorna.

Vi vann. Grattis, Sverige. Grattis, världen.

Vi vann.

Men sen ser vi tillbaka på blodet och striden och mörkret och döden, sen ser vi framåt mot stridsfältet som väntar oss, och vi inser att vi inte alls har vunnit. Vi slog ned en barnsoldat, men framför oss står fortfarande resten av armén, redo att fortsätta slåss. Och vi är trötta.

Det har börjat förekomma en allt vanligare tro att feminismen i Sverige är död. Att den förtjänar att vara det. Att det är en fluga som surrade upp någon gång på 1900-talet, att den gjorde sitt och dog ut. De vann kriget, och kvar står några stollar och slåss mot väderkvarnar.

Allt vanligare ser jag någon förklaga sig på de verkliga striderna som finns kvar för feminismen – lika lön, rätt till sin kropp, rätt till preventivmedel och abort, rätt att yttra sig öppet utan att dömas, rätt att inte våldtas eller misshandlas – och jag ser att denna person sänks ned som om den slåss mot stråhattar.

Screenshot från Facebookkonversation.

Väldigt få i Sverige säger sig vara emot jämställdhet. Samtidigt finns alldeles för många som vägrar kalla sig ”feminist”, för att ”kvinnor ska inte ha större rättigheter än männen”. Nej, men det är inte det det handlar om. Kvinnor är diskrimenade mot i Sverige idag. Problemet med 2013 års jämställdhetsdebatt är att allt är väldigt rent på pappret – det finns inte längre lagar som bestämmer kvinnors klädsel eller begränsar deras rättigheter. Det är inte längre en strid om lagar, utan om någonting som är mycket jobbigare att förändra – kultur.

Vi lever i en kultur där det är okej att kalla en tjej knullbar. Där det är okej att kalla någon en hora för att hon gillar sex. Där det är okej att skämta om att hon ska sticka tillbaka till köket. Det är universellt – i skolvärlden, i föreningsvärlden, i företagsvärlden. Jag har suttit på möten där kvinnor helt hoppats över i talarlistan. Jag har i min smala bekantskapskrets fyra vänner som blivit våldtagna, och av dem är en majoritet inte öppna med det för att de är övertygade om att de fick skylla sig själva.

Du behandlas annorlunda om du inte har en kuk. Du är mindre värd om du har bröst och en fitta. Det är den bistra verkligheten vi lever med i 2013 års Sverige.

Det har blivit allt vanligare att falla tillbaka på en fråga om skuld. När kvinnokämpar som ovan reser några av de verkliga problem kvinnor lider av idag, antar alltid någon genast att det är hans fel, att han anklagas och att han ska avrättas för sina brott mot mänskligheten.

Jag förstår känslan. Jag är själv en heterosexuell vit man uppvuxen i övre medelklassens Sverige. Jag vet hur det är att ha vunnit det genetiska och sociologiska spelet och vara tursammast i världen. Att känna att det är fel att klaga, att känna att när någon mindre tursam klagar så är det vi som gjort fel. Jag har själv gått och varit förbannad över feminister som kallat mig för ett djur. Men på samma sätt vet jag att det finns män som är idioter, det finns piratpartister som är idioter, det finns linköpingsbor som är idioter – den som tror att alla dessa kan klumpas ihop enkelt och utan vidare har helt enkelt fel.

Screenshot-13

Det är inte män som är problemet, och ingen sann feminist tror heller det. De som det är fel på är de som behandlar dig olika beroende på vilket kön du har. Det är de som är våra fiender. Det är den kulturen som vi måste förändra. Alla som vill ha lika rättigheter för alla människor, stå tillsammans för en gångs skull.

Res inte patriarkatet genom din skuld. Det är inte du som är nedtryckt. Kom och hjälp oss krossa patriarkatet, och låt det ligga nere.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

32 kommentarer på “Patriarkatet som reser sig ur skuldens askor”

 1. Hur kan abort vara en rättighet ? Det är en strukturell orättvisa som dödar 100 000 tals ofödda människor. Fruktansvärt att det fortfarande pågår på 2000 talet man blir mörkrädd och ingen som står för abort har någon rättighet att uttala sig för någon annan grupps rättigheter.

  1. Hej Dan. Nejdå, ingen dör av (korrekt genomförd) abort, av den anledning du själv skriver – de är inte födda än. Att dö är att bli berövad sitt liv, och livet börjar först när du föds.

   1. Mänskligt liv påbörjas vi befruktningen och smärtan vid en abort är mänsklig smärta. Ett samhälle som inte kan ta emot mänskliga varelser pga egoism är ett ont samhälle. Alla pratar om rättigheter men få pratar om skyldigheter. Nästa steg blir att snabbt göra sig av med äldre som inte har kraft att protestera. De svagas och bräckliga är de som lider och dör när kulturen i samhället förändras.

    1. Att mänskligt liv börjar vid befruktningen är ett godtyckligt påstående, som inte är sannare än varje annat tänkbart påstående om en tidpunkt mellan bildandet av inblandade könsceller och födelsen.

 2. Mycket välskrivet, och bra analys. Fast jag tror det är ännu mer problematiskt än ett antal individer som behandlar olika. Trots att (nästan) alla skrivna lagar och regler på pappret är lika för män och kvinnor finns ändå femtioelvatusen oskrivna lagar och traditioner, som är satta av män under en tid när det bara var män som befolkade maktstrukturerna och som därmed I genomsnitt passar män bättre än kvinnor. I synnerhet oss män your vit övre medelklass. Hur möten går till. Vilka saker vi tittar på när vi mäter och värderar kompetens – och trovärdighet I en rättssal. Hur lönebildning går till. Och så vidare. En av de stora och svåra utmaningarna är att bygga om dessa "manliga strukturer" till "mänskliga strukturer", som passar lika bra för alla.

  1. Alltså, jag vet inte. Hur man gör när man "slåss mot stråhattar" (!) eller mycket annat. På sätt och vis blir det ju en systerartikel till Swedins svada i AB.
   Och den bemöttes ju av folk som bad sig offerbefrias.

  2. Tack, Henrik. Ja, självklart är det ett problem på två nivåer, både på individuell nivå och på samhällsnivå. Vi måste dels stoppa de enskilda problem som uppkommer genom ett fåtal sexister, och så måste vi helt förändra den kultur som tillåter det att ske, de oskrivna regler som existerat så länge. Det senare av dessa två är självklart mycket svårare.

  3. Håhåjaja. Det vanliga tramset om att alla vita män är skuldbelagda på grund av sin ras och sitt kön. Dessutom denna otroliga nedvärdering av kvinnor som inte vill bli ingenjörer eller poliser, kvinnor som inte vill göra abort eller lämna sina ungar på dagis vid ett års ålder. Feminismen är en av de farligaste yttringarna av formstöpningspolitiken eftersom den går rakt in i människors innersta privatliv. Och dessutom denna svenska förnumstighet. Wyoming hade en kvinnlig guvernör innan kvinnorna fått rösträtt i Sverige.

   1. Men snälle Sven. Kan du läsa, eller? Här förekommer ingen kollektiv skuldbeläggning av män, bara ett antal tristakonstateranden av fakta. Ingen nedvärdering av kvinnor som gör andra val än jag skulle ha gjort. Så länge man kör med den allmänt accepterade standarddefinitionen av feminism förstår jag inte vad som skulle vara så farligt med den.

  4. Vilka lagar syftar du på? Examplifiera.. Exemplifiera även HUR dessa lagar blir det du kallar strukturer och på vilket sätt lagarna är förtryckande.

 3. Du Anton! Du borde ta och tillbringa några år av ditt liv runtom i världen, och uppleva hur det fungerar där. Sverige är INTE världen.

  Jag tippar att du skulle komma tillbaka med annorlunada perspektiv än de du har idag.

  Annars uttrycker du dig som en fullblodspolitiker. I mina öron så ringer varningsklockorna.

  1. Hej Dennis! Det du säger är i princip argumentet ”andra har det värre, så klaga inte”. Det håller helt enkelt inte – att andra har det värre gör inte att vi ska låta bli att förbättra vår egen situation också. Kvinnor i Sverige är diskriminerade. Självklart är det värre i stora delar av världen, men det är faktiskt illa här också. Av samma anledning – det finns delar av världen där timlönen är usel och det är omöjligt att få jobb. Betyder det att vi ska sluta bekämpa arbetslösheten vi har i Sverige?

  2. Exakt.. Detta mumbojumbo låter helt enkelt som att någon sniffat upp en karriärväg in i politiken via ett litet sketet parti som är i behov av att någon formulerar politiskt korrekta feministiska åsikter åt dem och att arvodet var såpass intressant att du antog utmaningen. Du lär ju inte fått ligga tack vare din insats ;).

   1. Hej! Du uttrycker dig alldeles för otrevligt för att jag ska vara intresserad av att prata med dig. Det går mycket bra att inte vara överens men ändå vara trevlig. Skriv gärna igen i en mindre förolämpande ton så svarar jag gärna.

 4. Jag minns en låt vi skrev till garagebandet
  som gick: ”Jag känner en kvinnas varma hand
  under badbyxans räfflade rand”. Det syftar på
  en resa till Rhodos. Hade den kunnat framföras
  idag 2013 utan att hängts ut som sexistisk? Är 8 mars
  2013 sista kvinnodagen utan manliga motdemonstrationer?
  Jag tror det. Jag vet det. Jag planerar det.

  Dikten Kvinnodagen:

  Hela Sverige doftade offerkofta.
  En söt doft av tårar mot ull.
  Jag såg många kvinnor med lök i
  händerna som de tryckte mot ögonen.

  1. Att anspela på sex och att vara sexist är två olika saker. Det är inget som helst fel på att vara öppen med att man gillar sex eller porr eller att man tycker att kvinnor är sexiga.

   Som sagt – gör du inte de saker jag skrev om i posten är du fine. Ta inte på dig offerkoftan om du inte gjort dig förtjänt av den.

   1. Du kanske borde skaffa barn här i Sverige och hoppas på turen att allt löper problemfritt och du slipper ha med familjerätten osv att göra. Det är lätt att vara man och feminist precis efter man fått sina första könshår. Det var jag också. Sen krockade jag med verkligheten. Lycka till. Jag menar det. Jag önskar alla unga killar lycka till med detta. Det som inte dödar härdar, och befäster könsroller.. tyvärr.

 5. 1. Män fick allmän rösträtt 1924, fem år EFTER kvinnorna. 2. Kvinnor HAR rätt till sin egen kropp, däremot fortfarande tillåtet att könsstympa omyndiga pojkar utan deras medgivande. 3.Kvinnor HAR rätt till lika lön men är generellt sämre på att löneförhandla än män (bevisat), och väljer oftare yrken med lägre lön (oftast inom offentlig sektor, precis som jag själv gjorde. Är jag "diskriminerad" för det? Nej. Inte mina kvinnliga kollegor heller…). 4. Svensk lag diskriminerar enbart män på många punkter, aldrig någonsin kvinnor. === Jag har aldrig hört en feminist anmärka på ovanstående punkter som allvarliga brister I jämställdheten. Någonsin. Slutsats; det som behövs är mer jämställdhet, inte mer feminism. Och det behövs också mer verklighetsförankrade och mer nyanserade artiklar än denna…

  1. Hej Inge!

   1. Njae. Historian om rösträtt är väldigt komplicerad, men i korta drag hade de flesta män rösträtt långt innan de flesta kvinnor hade rösträtt. Att det sedan fanns minoritetsgrupper som av olika anledningar inte hade rösträtt påverkar inte detta grundfaktum.

   2. Om du läser artikeln får du mycket bättre bild av vad jag menar med rätt till sin kropp. Könsstympning av småpojkar är jag redan emot, och jag röstade på PPs höstmöte för att partiet ska stå bakom ett förbud av detta (vilket antogs till partipolitiken).

   3. Det är din tes. Har du några evidens för att du har rätt?

   4. Återigen verkar du inte ha läst min artikel. Jag skriver extremt tydligt att det inte längre handlar om lagar utan om kultur.

   1. Definiera vad du syftar på som uttryck för denna ”kultur”. Annars blir det ideologiskt mumbojumbo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *