Pirater, låt oss prata feminism.

Igen? Har vi inte fått nog? Jag har babblat så mycket redan, och det har andra också.

Nej, jag har inte fått nog, för vi har fortfarande många som står mig mycket nära ideologiskt och politiskt som vägrar kalla sig feminister, som kritiserar mig när jag kallar mig feminist, eller blir arga när jag säger att Piratpartiet är ett klart feministiskt parti. Det är ett problem.

I all ärlighet är inte detta problem så mycket att folk inte är feminister (det är ett separat problem vi tar i ett annat inlägg). Problemet jag pratar om är snarare grundad i rädslan för ordet feminist.

För mig är det hela väldigt enkelt – Piratpartiet är ett feministiskt parti helt enkelt för att vi är för mänskliga rättigheter för alla, någonting som är omöjligt utan feminism. Av samma anledning är vi mot rasism och för HBTQ-rättigheter. Problemet kritikerna har med detta är att feminism är exkluderande – varför just kvinnors rättigheter, varför inte jämställdhet för alla?

Jag pratade en hel del om detta i ett tidigare inlägg och ska inte upprepa mig. Men sammanfattningen är denna: feminismen står inte för att kvinnor ska ha en högre ställning en män, står inte för någon bild av ena könet som mer värt, eller någon annan av dessa halmgubbar. Det feminismen står för är att kvinnorna för en gångs skull ska få samma rättigheter som männen, någonting som de saknar idag.

När Opassande idag skrev ett inlägg om huruvida Piratpartiet är feminister såg jag den här kommentaren, som är ett bra exempel på problemet jag vill belysa:

Om PP skulle skriva in att det är ett feministiskt parti så skulle jag inte kunna stödja partiet längre. Anledningen till det är att jag upplever feminism som ideologi som en mycket autkoritär ideologi där den enskildes rättigheter och friheter väldigt lättvindigt kan åsidosättas och människor behandlas olika för att försöka få en statistisk “vinst” i samhällsstrukturförändring mellan man och kvinna.

Alla feminister är förstås inte så. Inom feminismen finns det ju allt ifrån dom som helt enkelt bara vurmar för jämlikhet men ändå väljer att kalla sig för feminister, till dom som hatar och hotar mot “antifeminister” och jämställdister som vurmar för jämliket. Längst ut på feministskalan finns dom radikala manshatarna och dom som gillar SCUM.

Självklart finns feminister som är kompletta svin. Men är verkligen någon som kallar sig pirat rätt person att kasta undan en hel ideologi för några rötägg? Vi romantiserar gärna piraterna, men i ärlighetens namn var 1700-talets sjörövare liksom 800-talets vikingar rejäla svin som motsätter sig de principer Piratpartiet har.

Det är larvigt att ta upp detta, för vi kan ju vara annorlunda. Det finns ju folk av olika slag i alla ideologier. Det finns hemska nazister, kommunister, kristdemokrater, konservativa, liberala, pirater och feminister. Är det nog för att vi ska kasta undan namnet? Självklart inte. Vi måste bry oss om den underliggande ideologin, vad den betyder, och inte vad en minoritet tror att den betyder. Feminism är inte att hata män. Feminism är att kämpa för kvinnors rättigheter.

Vill jag byta partinamn till Piratpartiet Feministerna? Nej, självklart inte. Jag tycker partiets fokus bör ligga där det är – på integritet, kultur och kunskap, med flera utstickande områden och ett principprogram som tydligt ställer oss för allas lika rättigheter. Men varje gång vi vägrar kalla oss feminister säger vi bara att vi bryr oss mer om vår image hos en liten minoritet, än vi bryr oss om de mänskliga rättigheter vi borde stå för.

Pirater, låt oss prata feminism.

Ja, igen. Och låt oss fortsätta prata om det precis som vi fortsätter prata om både antirasism och HBTQ-rättigheter. Låt oss fortsätta prata om det tills vi faktiskt har vunnit.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

30 kommentarer på “Piratpartiet Feministerna”

 1. Jag är ledsen, men du kan förklara hur mycket du vill vad just du lägger in i begreppet feminism och vad det borde betyda. Faktum är att begreppet sedan länge blivit kidnappat av en sjuk och hatisk sekt som smutsat ner det bortom all räddning. Feminism är ett fult ord för mig och många andra. Jag kommer aldrig att kalla Piratpartiet för ett feministiskt parti.

 2. Jag hör till samma generation som Oldtimer, och jag håller med till 100%. Ordet feminist kanske inte är belastat för dig, men för oss så har det ungefär samma värdeladdning som Stalinist. Det betecknar människor som förhärligar en intolerant ideologi, där vissa människor betraktas som paria. Den respekt man kräver för sig själv måste man utsträcka till andra. Allt annat är hyckleri, där ideologin bara är ett uttryck för makthunger.

 3. Jag vet inte vilken generation ”Oldtimer” och Jacob hör till, men i min generation (jag är 60-talist) är deras extremt inskränkta och fördomsfulla syn på ordet feminism inte tillnärmelsevis så vanlig som de försöker göra gällande. Det är min erfarenhet i alla fall.

 4. Som jag sa så upplever jag feminism som ideologi som en mycket autkoritär ideologi där den enskildes rättigheter och friheter väldigt lättvindigt kan åsidosättas, och där det frodas ett starkt förakt och negligens för män och frågor som rör män. Det tycker jag är en mycket god anledning till att kraftigt ogilla ideologin. Du kan inte förändra mitt synsätt genom att säga att du ser på feminism som något helt annat än mig.

  Christer, och jag tycker att du har ett naivt och oinsiktsfullt synsätt på feminism när du påstår att Oldtimer och Jacob är extremt inskränkt och fördomsfull. Så hur går vi vidare? Min gissning är: Det gör vi inte.

  1. Du påstår dig alltså ha tolkningsföreträde när det gäller vad feminism är? Och vem har gett dig det tolkningsföreträdet?

   Vad jag påstår är att min omgivning har helt andra uppfattningar om vad feminism är än de skruvade idéer ni presenterar.

   Det ni gör är ungefär som att döma islam efter det fåtal galningar som är deras mest extrema företrädare.

    1. Koranen utgör bara en del av den islamska religionen och kulturen, precis som Bibeln för kristna och Player’s Handbook för en D&D-spelare.

     1. Koranen ÄR den Islamska religionen. Nu framstår du bara som ej påläst.

     2. Koranen är grunden, det betyder inte att det är det enda som avgör all relevant kultur.

      Mvh,
      Ex-muslim

     3. Självklart finns det kultur inom muslimska sällskap som inte har sin grund i koranen, men då är det ju inte islam vi pratar om längre.

      Som att påstå att t.ex. ordnat köande (som vi svenskar är kända för) är en del av kristendomen bara för att vi svenskar är i huvudsak kristna eller har ett kristet arv.
      Feltänk så det stänker om det. Och ganska inskränkt.

      Du svarade heller inte på kärnfrågan om man kan vara muslim och ta avstånd från koranen?…

      Har aldrig hört talas om det förut (lika lite som att man kan kalla sig kristen och ta avstånd från bibeln, det blir ju liksom något annat då…) och då är jag ganska insatt i dessa frågor.

     4. Du är väldigt fundamentalistisk i din tolkning av vem som tillhör vilken kultur. Självklart finns t ex kristna som inte bokstavstror på precis allt som hör Bibeln till. Enligt Bibeln får du t ex inte tatuera dig, men det finns det många kristna som gör i alla fall. Enligt Bibeln ska du också stena din hustru om hon inte är oskuld när ni gifter er, men jag känner många kristna som inte stenat sin hustru för det.

      Precis samma sak gäller islam. Det finns massor med regler som inte alla muslimer följer slaviskt.

     5. Jag förstår. Du sällar dig till dem som anser det legitimt att kalla de som kritiserar fundamentalistiska religioner för fundamentalistiska eller rasister?!

      Jag tror att du är en politisk snorvalp (broiler) som gillar att slänga sig med värdeord du inte riktigt greppar betydelsen av.

      Tack så jävla lite för dina ansträngningar att förstöra PP! Men du är väl utsänd av nåt gammelparti för att söndra oss inifrån.

      Tvi tvi!

     6. Jag har inte kallat dig vare sig fundamentalist eller rasist. Jag har sagt att din tolkning av den islamistiska religionen verkar fundamentalistisk.

      Om du hade gjort en snabb sökning på taggen ”islam” på den här bloggen hade du förresten sett flera inlägg av mig där jag är högst kritisk till islam: http://anton.nordenfur.se/tag/islam/ Det förändrar inte det faktum att jag tycker man kan vara muslim utan att tro 100 % på allt Koranen säger.

     7. Att vara konsekvent är inte samma sak som att vara fundamentalistisk. Jag förkastar hellre kristendomen totalt än att jag ska tvingas acceptera systerreligionen islam som fredlig religion.

      Och sen att vi skattebetalare ska tvingas stå för ett skadestånd på 30000kr till en man i Trollhättan som inte fick jobb pga att han vägrade ta kvinnor i hand. Trots att han hade möjlighet att tvätta sig mellan handskakningarna. http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.2161932-vagrade-ta-kvinnlig-chef-i-hand

      Islam – fredens och feminismens religion…

     8. Fast nu sade jag väl aldrig att jag tyckte islam eller kristendom var fredligt eller feministiskt? Snarare har bägge religioner gjort extremt mycket för sexism och krig historiskt.

     9. Nu framstår du som inte påläst, jag har läst koranen. Det är många imamer och många muslimer som förbiser saker som står i koranen, och tar avstånd från många saker som står i koranen. Har du ens läst koranen? Ingen muslim följer allt som står på koranen….

     10. Då du läst koranen kanske du kan förklara uttrycket ”kuffar” för oss andra då?

 5. Jag tycker det är en ohyggligt sorglig filosofi att ge upp och inte vilja gå vidare bara för att olika människor har olika syn på något.

  1. Ge upp? Jag tror inte att vi kan närma oss varandra mer i frågan om feminism än vi gjort i principprogramet utan att någon sida hoppar av partiet. Och jag säger sida, för jag upplever verkligen inte att jag är ensam. Vad tror du själv?

   1. Jag vet inte, det är därför jag diskuterar frågan – för att nå fram till resultat. Om jag trodde vi var klara skulle jag till exempel motionera för att föra in feminism i principprogrammet, vilket jag inte gjort.

   2. Håller med Tommy. Jag har varit aktiv inom piraterna vid tidigare val. Men nu börjar PP mest likna ett systerparti till MP eller V, varför jag kommer att lägga min röst som en missnöjesröst på SD.

    Skärpning pirater! Håll er till kärnfrågorna för dessa utsvävningar i feminism och fri invandring (Nipe) skrämmer bort väldigt många.

    Det finns redan två utmärkta partier att gå med i om man tror på feminism och massinvandring och vill driva dessa frågor politiskt – MP eller V.

    Feministerna kring Mymlan och Sveland ville väl förövrigt censurera internet m.m. så att de kunde stå oemotsagda. Tror t.o.m. någon av dem ville göra kritik mot feminism olaglig. Är det dit PP är på väg så kommer jag aldrig mer sätta min fot på piratskutan. Synd då att Christian Engström verkligen gjort skillnad i EU-parlamentet så tar en massa idioter uppmärksamheten ifrån det och börjar yla om massinvandring och pp som feministiskt parti. Och därmed skrämmer bort röstunderlaget som tog PP till EU-parlamentet. Smart!

    Med sådana vänner behöver man inga fiender som det brukar heta…

    Arrgh!

 6. Du vet hur feminister brukar prata mycket om hur alla, helt omedvetet, diskriminerar kvinnor utan att tänka på det?

  Har du någonsin funderat över ifall det kanske finns saker som feminister gör, helt omedvetet, utan att tänka på det?

  Just där tror jag att du kan hitta en hel del av anledningen till varför många opponerar sig mot feminism. Andra ser det som du – medvetet eller omedvetet – inte ser. Andra människor HÅLLER INTE MED om din definition av feminism, eller upplever att feminister inte alls lever upp till den definition som du lägger fram.

  Att i det läget upprepa samma sak om och om igen är inte konstruktivt. Det får dig bara att verka korkad, ärligt talat.

  OM du nu vill vara konstruktiv och kanske visa respekt för att andra åsikter än dina egna kan finnas, så kan du ju i stället försöka att resonera utifrån någon annans ståndpunkt än din egen. Jag kan ge några exempel:

  * För inte så länge sedan förespråkade en feministisk arbetsgrupp/tankesmedja omfattande censur på internet av både utmanande bilder och åsikter som avvek från den godkända officiella linjen.

  Du tycker naturligtvis att det här inte var några ”riktiga” feminister, utan endast extremister…?

  * I en annan diskussion hittade jag en länk till en artikel om ett forskningsprojekt som hade fått en halv miljon kronor för att utforska trumpeten som könssymbol, och huruvida det fanns speciellt manliga klanger som diskriminerade de kvinnliga dito.

  Nej, jag skämtar inte.

  Du tycker naturligtvis att studenten i det här fallet var extremist och inte ”riktig” feminist – och samma gäller förstås även de som var med och delade ut de här pengarna?

  * Apropå forskningsanslag så känner du väl till de hårresande turerna kring Eva Lundgren och ROKS? Hon som skriver att alla män är djävulsdyrkare och äter spädbarn? Hon som dessutom – i alla fall enligt Wikipedia – har haft rätt så stort politiskt inflytande när (s) satt vid makten?

  Men det förstås, du avfärdar väl även henne, feministisk forskarelit som hållit henne om ryggen, och den dåvarande socialdemokratiska partiledningen som extremister också?

  * När det gäller våldtäkt så brukar många ha lite svårt för det där med rättssäkerhet. Svinen skall sättas åt, helt enkelt, och det är väl självklart att ingen kvinna skulle få för sig att ljuga om en sådan sak!

  Du som är en äkta feminist värnar förstås även mäns rätt till en rättssäker prövning, eller hur? Och visst kan jag hälsa från dig att ingen ”riktig” feminist skulle få för sig att ignorera rättssäkerhet till förmån för lynchmentalitet, nästa gång jag ser någon som påstår sig vara feminist som argumenterar på det viset?

  Och du, visst är du överens med mig om att beviskraven för våldtäkt måste skärpas avsevärt så att vi får bättre rättssäkerhet på det här området och färre antal oskyldigt dömda?

  * Nyligen hörde jag också om tjejen som har gjort en hemsida med skrevbilder – som ett feministiskt statement om att killar breder ut sig för mycket i kollektivtrafiken.

  Du som äkta feminist har väl tejpat fast picken på skinkan så att du kan knipa ordentligt när du sitter ned?

  * Hmmm… Undrar vad man hittar via Google om man söker på ”feminism”?

  Först kommer Wikipediaartiklarna, och de ska ju vara neutrala och objektiva. Finns antagligen inte så mycket kontroversiellt där.

  Sedan kom bildgalleriet. Hmm… MÅNGA knutna nävar, en tjej med en skylt som säger att motsatsen till att vara feminist är att vara ett rövhål, en tjej med en slägga och texten ”if I had a hammer I would smash patriarchy”. Massor av bilder som inte ger några direkta reaktioner också, naturligtvis, men det verkar som om en kvinnosymbol med en knuten näve är feminismens logotyp. Inte direkt en synbol som ger mig intrycket av någon som är eftertänksam och balanserad. Den bild som framträder är svarare den av en arg kvinna som vill slåss med någon.

  Jag skulle kunna fortsätta, och fortsätta, och fortsätta….

  Om du tycker att samtliga ovanstående fall endast är extremister och inte representativa för feminister i stort så är det tyvärr så att jag helt enkelt inte tror dig. Då tycker jag att du pratar skit och den bild av feminism du lägger fram är inte värt vatten. Om du däremot vill försöka övertyga mig om att någon av ovanstående faktiskt inte alls är så knäpp som det verkar, go ahead!

  1. ”OM du nu vill vara konstruktiv och kanske visa respekt för att andra åsikter än dina egna kan finnas, så kan du ju i stället försöka att resonera utifrån någon annans ståndpunkt än din egen. Jag kan ge några exempel:

   * För inte så länge sedan förespråkade en feministisk arbetsgrupp/tankesmedja omfattande censur på internet av både utmanande bilder och åsikter som avvek från den godkända officiella linjen.

   Du tycker naturligtvis att det här inte var några “riktiga” feminister, utan endast extremister…?”

   Tack för orden du lade i min mun, jag skulle dock inte själv lägga dem där om jag fick välja. Jag tycker jag sammanfattar det hela väldigt bra i artikeln, så jag reciterar:

   ”Självklart finns feminister som är kompletta svin. Men är verkligen någon som kallar sig pirat rätt person att kasta undan en hel ideologi för några rötägg? Vi romantiserar gärna piraterna, men i ärlighetens namn var 1700-talets sjörövare liksom 800-talets vikingar rejäla svin som motsätter sig de principer Piratpartiet har.

   Det är larvigt att ta upp detta, för vi kan ju vara annorlunda. Det finns ju folk av olika slag i alla ideologier. Det finns hemska nazister, kommunister, kristdemokrater, konservativa, liberala, pirater och feminister. Är det nog för att vi ska kasta undan namnet? Självklart inte. Vi måste bry oss om den underliggande ideologin, vad den betyder, och inte vad en minoritet tror att den betyder. Feminism är inte att hata män. Feminism är att kämpa för kvinnors rättigheter.”

 7. Tror det helt enkelt har att göra med att många definerar feminism med feminin vilket betyder kvinnlig, vilket är motsattses till maskulin vilket betyder manligt.

  Så feminism borde enligt den snabba logiken betyda kvinnlighet alltså för kvinnor. Sist jag kollade så innebär detta att man inte är manlig samtidigt. Problemet är alltså att folk tror att feminism är enbart för kvinnor.

  Därför tycker folk att det är bättre att man är för jämnställdhet, dvs alla ovasett kön eller läggning. Inte enbart en variant.

  Do I make any sense here???

  1. Hej!

   Problemet är att jämställdheten för kvinnor är mycket längre bort än jämställdheten för män. Jag försökte sammanfatta varför i en tidigare post som jag rekommenderar: http://anton.nordenfur.se/patriarkatet-som-reser-sig-ur-skuldens-askor/

   Det är egentligen samma anledning till att vi arbetar mot rasism istället för för mänskliga rättigheter – antirasism är en delgrupp av mänskliga rättigheter som behöver mer fokus än flera andra områden, därför är det viktigt att säga att vi betonar det.

 8. Men gud vad förminskande att prata om att Anton tillhör ”fel generation”. Jag undrar hur många som när Piratpartiet bildades satte sig ner och tänkte om ”den rätta generationen” tyckte att reformerade upphovsrätt var bra eller inte. Nej, Piratpartiets politik måste bestämmas av medlemmarnas ryggrader, inte spinndoktorer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *