Ung Pirats årliga förbundskongress kommer i mars, och till den har nu en serie motioner börjat komma in, och alla kan läsas på Ung Pirats forum (för både medlemmar och icke medlemmar). En av de mest intressanta är någonting jag länge velat dra in i piratpolitiken, men som jag aldrig tagit mig tiden att skriva ihop ett ordentligt förslag för. Nu har Isak Gerson tagit på sig att föreslå en progressiv rymdpolitik för Piratpartiet.

Grundpoängen med motionen är att Ung Pirat ska föreslå för Piratpartiet att denne ska engagera sig inom EU för att utöka EU:s rymdpolitik och budgeten denna får (som liksom amerikanska NASA:s budget i nuläget är alldeles för liten). Bland de mer konkreta förslagen som finns (utöver att helt enkelt utöka rymdforskningen) föreslår Gerson forskning om långdistanstransporter i rymden och en självförsörjande månbas. Samtidigt tar han genast upp den typiska kritiken jag ofta hör – att vinsterna för oss på jorden är alldeles för små – och han tar upp ett flertal exempel på tekniker för vilka rymdforskningen är vital:

”Rymden och dess infrastruktur är enormt viktig i forskning och utveckling kring bland annat ekologi, grön teknik, kommunikationsinfrastruktur (särskilt internet), meteorologi, geografi och många andra områden. Vi kan inte försumma det viktiga arbetet som ger oss mer och mer kunskap och teknik.”

Gerson lägger också stor fokus på en demokratiserad och öppen process, där alla universitet och forskningsanstalter ska kunna ta del av den data som produceras med hjälp av EU-stöd, än mer så än de kan idag. En av hans åtta yrkanden är helt fokuserad på att rymdbosättning ska bli en möjlighet för alla, oavsett etnisk tillhörighet eller förmögenhet, och hans motion har ett ständigt fokus på att rymden inte får bli någonting av privat ägande, utan ska tillhöra hela världen. Att Gerson sedan säger att ”vi är alla rymdmedborgare” är vidare skrämmande likt Carl Sagans berömda citat att ”we are citizens of the Universe”.

Gersons förslag om sponsringen av en utökning av rymdprogrammet är EU:s jordbrukssubventioner, vilka enligt hans motion redan kritiseras från många håll och därför ganska lätt kan avskaffas eller tappa sponsring. Jag är inte tillräckligt insatt i detta för att säga min åsikt, men oavsett vad är detta ett mindre problem – EU sponsrar just nu en stor hög med projekt som kan lämna ifrån sig sin kaka av budgeten till en framtida, mer progressiv rymdpolitik.

I korta drag ger jag medhåll i alla yrkanden, utöver möjligtvis U06-Y08 (om finansieringen). Jag får läsa på mer om det först.

Läs motionen själv, och läs bakgrunden på Gersons blogg.


På tal om detta: detta blir den första posten i den nya kategorin ”vetenskapspolitik”, som jag hoppas använda mer i framtiden. Jag tror på att PP:s väljarbas och dess högre höns alla är beredda för en vidare utveckling i vetenskap, som det enda svenska partiet just nu som står 100 % för vetenskap och forskning.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

10 kommentarer på “Piratpartiet going where no man has gone before – motion U06: en progressiv rymdpolitik”

 1. Vad glad jag blir :-). Motionen är ju knappast ett färdigt manifest, även om den är rätt heltäckande. Jag hoppas att det kan byggas vidare både på kongressen och på senare.

  1. Det hoppas jag med, det finns mycket att diskutera och utveckla på. Huvudsaken nu är att grunden går igenom så att vi kommer igen, därefter kan vi diskutera detaljer. :)

  1. Vad försöker du säga, annat än ”detta är dyrt och farligt”? Den första artikeln säger i stort sett att USA:s rymdprogram inte är stabilt nog för en rymdbas inom tio år om det forsätter som det gör. Det vet jag. Det är därför jag vill expandera EU:s rymdprogram – NASA har fallit stort det senaste decenniet. Den andra artikeln säger två saker – 1. allmänheten vet lite om nuvarande rymdforskning, 2. det är svårt och farligt att resa i rymden. På punkt 2, som sagt, det vet jag redan. På punkt 1, jag vet att folket i allmänhet är dåligt insatta i rymdforskning, liksom i forskning i allmänhet. Ett av mina absoluta mål är att ändra det.

   Säg till om jag missade något.

   1. Jag tror jag hakade upp mig på orden om självförsörjande månbas.

    Den första artikeln säger inte att USA:s rymdprogram inte är stabilt nog för en bas på månen inom tio år, den försöker nog mer visa att det är så inihelvete dyrt och svårt att resa till månen att inte ens orimliga antaganden som att EU skulle skifta pengarna i jordbruksbudgeten räcker särskilt långt. Man försöker också visa att det krävs så mycket energi för att släpa iväg grejer till månens gravitationsfält att rymdresor på den skalan kan komma i fråga när vi blivit väldigt mycket färre manniskor på jorden och/eller tagit en ersättning till fossila energikällor i storskalig drift.

    Kort sagt så har en snubbe räknat lite på rymfärder och visat att tillgången på pengar, energi och förmåga att trotsa naturlagarna var för sig talar starkt emot det vettiga i att satsa pengar på månbaser.

    1. Fast alla dessa uträkningar antar en viss form av teknik och vissa mål som inte är förbestämda. Det finns dussintals olika förslag på hur både en månbas och en interplanetär resa kan se ut, vissa extremt dyra och en del mindre dyra. Jag har inte föreslagit att vi ska ta en av de nuvarande förslagen och köra med det imorgon, det vi snarare behöver göra är att lägga resurser i framtida forskning för att försöka hitta ett bra alternativ.

     1. ”det vi snarare behöver göra är att lägga resurser i framtida forskning för att försöka hitta ett bra alternativ.”

      Nja, jag försökte nog visa att naturlagarna ihop med exempel på vad människan åstadkommit (och inte åstadkommit) tidigare indikerar att månbaser och interplanetära resor är bättre som visioner och trolleri for teh lulz på kongresser än som budgetposter.

 2. Hur kommer du fram till den slutsatsen? Det är dyrt och farligt just nu? Det finns många tekniker som innan de gjordes sågs som onödigt dyra och farliga, men som numera är närmast triviala. U-båtar, flygplan, kärnkraftsreaktorer, tåg i flera hundra kilometer i timmen… resor till en ständig rymdstation i omloppsbana. Allt detta finns, och jag ser inte vad som gör att lunära eller ens interplanetära resor inte läggs till på listan inom ett par decennier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *