bildeDet är både frustrerande och roande att få höra att Piratpartiet kanske kan göra bra ifrån sig som intresseorganisation eller till och med i EU-parlamentet, men att vi inte hör hemma i riksdagen. De som säger det brukar också bli mäkta förvånade när de får höra om hur det går för Piratpartiet i Island, där de faktiskt sitter i motsvarigheten till riksdagen.

I senaste valet i april 2013 kom Piratpartiet ganska precis in i isländska alltinget (motsvarighet till svenska riksdagen) med 5.1 %. Sedan dess har vi fått se en väldigt konstant framgångsberättelse i opinionsmätningarna – i juni låg de på 5.5 %, i oktober 7.2 %, i januari 9.2 %. I senaste opinionsundersökningen som hölls i slutet på februari låg de på rekordhöga 10.2 %, dubbelt mot var de låg när valet hölls för mindre än ett år sedan. Än viktigare är det det enda isländska partiet som sett en helt stadig ökning sedan valet.

Nu är ju förstås isländsk och svensk politik vitt skiljda, men det torde i alla fall visa att det är allt annat än en naturlag att Piratpartiet inte hör hemma i nationella parlament.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “Piratpartiet i Island uppe i rekordhöga 10.2 %”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *