”Men Piratpartiet kommer aldrig att få någon reell makt. Ni kommer aldrig ta er över fyraprocentspärren.”

Jag tror inte jag är den enda som hört det påståendet, och speciellt vanligt är det att det kommer från en sympatisör som egentligen helst skulle rösta PP, men som inte tycker att det känns värt det.

Det är då det är så fantastiskt att faktiskt kunna säga att vi redan har lyckats. Vi har bara inte tagit oss dit i Sverige än. Piratpartiet grundades i Sverige 2006, men rörelsen har sedan dess spridit sig som en löpeld över både Europa och världen. Idag finns det registrerade piratpartier i nästan alla europeiska stater, Kanada, Australien, Brasilien, och flera delstater i USA. I andra delar av världen, speciellt i Asien, finns det aktiva piratpartier som på grund av odemokratiska lagar inte får registrera sig som partier – exempelvis i Ryssland, där de inte får registrera sig eftersom namnet enligt ryska staten syftar på olagliga aktiviteter.

Och det är inte bara det att vi finns. Vi gör skillnad. Vi har hundratals pirater invalda i kommuner, landsting och delstater i Österrike, Kroatien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Island, Nederländerna, Spanien och Schweiz. Sedan 2009 sitter vi i Europaparlamentet först från svenska sidan (Andersdotter och Engström 2009-2014) och nu från den tyska (Reda 2014-2019).

Det ännu färre verkar inse är att Piratpartiet dessutom blivit invalda i det isländska alltinget, motsvarande den svenska riksdagen. I en ny opinionsundersökning ligger stödet där på 11.4%, efter att ha ökat stadigt i över två år, och efter att under 2014 ständigt legat mellan 8% och 12%. Det är alltså i samma storleksordning som svenska Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick tillsammans i den senaste större opinionsundersökningen i Sverige.

Piratpartiet lever och frodas, och är allt annat än det vrak som media gärna får oss att framstå som. Nu är det upp till mig och dig att göra en lika stor succé i Sverige. Bli pirat!

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

8 kommentarer på “Piratpartiet och världen”

 1. Piratpartiet lever, men frodas gör vi inte i Sverige. Tyvärr. :(

  Det känns lite grann som att fokus har flyttats från de viktiga frågorna till rena flumfrågor utan folkligt stöd, som knarklegalisering och medborgarlön (bägge frågor som röstats ner på varenda medlemsmöte och endast stöds av ett fåtal).

  Det är dags att sluta vara idealister och prata om 25 år i framtiden, och börja diskutera hur vi idag kan förbättra situationen för svenskarna. Där fyller frågor om integritet och demokrati en mycket viktig roll. Vi måste visa att demokrati, öppenhet och en transparent stat är kärnfrågor som inte får kompromissas bort. Samtidigt måste vi visa att personlig integritet inte får tummas på, och att balansen mellan individens integritet och statens rätt till insyn upprätthålls.

  Det är det vår valrörelse bör handla om. 110%.

  1. För det första, avkriminalisering och medborgarlön har stödjats vid varje medlemsmöte, inte röstats ner.

   För den andra är bägge frågorna väldigt viktigt redan idag utifrån ett integritetsperspektiv. Ja, vi måste bli bättre på att lägga vikt på dagens handlingarna, på hur vi kan göra livet bättre för svenskar idag. Men om du tror inte att vi gör det redan, läs genom en av Leo Rudbergs tal, eller min och Gustav T’s senaste debattartikel (http://bit.ly/1wvKXPZ) om integritet just idag. Piratpartiet kämpar för en bättre framtid, men också en bättre vardag.

   1. Där har du faktiskt fel. Förslaget om medborgarlön är INTE förankrat i medlemsmöten, det finns faktiskt inte ett enda ställningstagande för detta bland de c:a 550 yrkanden som godkänts av Piratpartiets medlemsmöten.

    Förslaget om avkriminalisering av narkotika i små mängder är förvisso antaget, men avkriminalisering är inte legalisering. Allt prat om legalisering har konsekvent avvisats av medlemsmötena. Du får jättegärna visa på vilket yrkande du menar har stöd för medborgarlön och legalisering av knark i sammanställningsdokumentet som kan hittas här:

    http://www.piratpartiet.se/wp-content/uploads/140320-Sakpolitiska-stallningstaganden.ods

    Slutligen, senaste valkampanjen handlade nästan uteslutande om att ställa frågor om framtiden och flumma runt utan att ge några konkreta besked till väljarna. Resultatet blev ju därefter. Så ja, man kan på goda grunder säga att Piratpartiet idag har tappat fokus från integritetsområdet.

    1. Läs valmanifestet, drogdelen står med, men inte vilka typer ens, betyder det alla droger!? Jag är väldigt anti droger, canabis och uppåt om jag får tillägga och tycker det är en idiotisk väg att gå. Man tutar inte i det i ett valmanifest om inget är bestämt.

     1. Det är mycket enkelt.

      Missbruk är en sjukdom och bör behandlas som en sådan. PP föreslår en avkriminalisering av (miss)brukare men inte av langare dvs man säger att det är viktigare att jaga organiserad brottslighet och ge missbrukare vård, än det är att upprätthålla ett status quo som orsakar mycket onödigt lidande.

     2. Ok, Vård men ej accepterat. Låter bättre, mer likt det PP jag känner till. Tack för snabb info.

     3. Som även Vänsterpartiet har med i sitt partiprogram då vi har i princip samma infallsvinkel i frågan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *