En av de många häftiga saker som internet lyckats slänga åt oss är myndigheters närvaro på sociala medier. Det är faktiskt otroligt intressant att få en inblick i både polisers, tjänstemäns och politikers vardagsarbete, och det skapar otroliga möjligheter till direktkommunikation på ett sätt som aldrig förut varit möjligt.

Men ibland brister det, och det är då jag blir lite mer kritiskt. I måndags fick polisen i Värmland rejält med kritik efter att ha jämställt LSD och heroin som lika farliga på sin facebooksida. Någonting som både bidrar till mångas misstro för polisen, och som faktiskt är skadligt i hur privatpersoner, poliser och vårdcentraler behandlar individer som är påverkade av de olika drogerna.

Vad som antagligen är värre, tidigare idag (torsdag) fick polisen i Södermalm rejält med skit på Twitter efter att de skrivit om hur en krögares överservering av alkohol ”bidrog till en våldtäkt”.

Det är ett enormt problem att polisen, som håller i våldsmonopolet och har som sin enda uppgift att skydda folket, skuldbelägger saker som alkohol och oansvariga drickare och krögare snarare än att prata om problemet med att folk våldtar. Det är aldrig, aldrig, aldrig alkohol som står som ansvarig bakom en våldtäkt – det är en våldtäktsman som är den enda ansvarige, alltid. Alkohol, eller för den delen en överserverande krögare, ”bidrar” lika mycket till våldtäkt som en kort kjol bidrar, lika mycket som en flört bidrar. Det bidrar lika mycket som att jag inte har galler för mina fönster bidrar till ett inbrott.

Polisen försökte självklart snabbt påpeka att skulden helt ligger på den som våldtog, men att det ”troligtvis inte [skulle ha] inträffat om inte alkohol funnits med”. Med andra ord ungefär samma sak som att jag inte skulle ha blivit nedslagen i åttan om jag bara hade låtit bli att hänga med en vän som var bög (true story).

Nej, alkohol bidrog inte. Och vi kan inte börja ge oss efter de som faktiskt bidrog, förrän vi kunnat upphöra med den här sortens simplistiskt tänkande.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *