Om ett par helger blir det första gången som Ali träffar stora delar av min släkt efter att vi varit tillsammans i närmare ett år. Det blir också första gången jag får visa upp två partners – hon och Fabian – samtidigt för min familj. Det är fruktansvärt roligt och nervöst.

polyamoryFabian var min första seriösa partner efter att jag hade bestämt mig för att leva polyamoröst – det vill säga att kunna ha flera romantiska och sexuella förhållanden. Jag hade en del kortare förhållanden därefter, men Ali var det första seriösa.

När jag kom ut som poly hade jag och Ali varit tillsammans i ett par månader, och jag kände att om jag inte berättade om det för min familj var det att förminska det vi hade. Samtidigt hade jag en fruktansvärd skräck för att genom att avslöja att jag var poly förminska det jag och Fabian hade. I min värld är ingen av dem min primärpartner, det är ingen jag älskar mer än den andre, och de är fantastiska delar av mitt liv på helt olika sätt, omöjliga att jämföras. Men jag fattar att alla inte ser det så, och för dem kan att jag har flera partners betyda att ingen av dem är speciellt seriös.

Jag var livrädd för att min familj skulle reagera just så, skulle förminska det både jag och Fabian och Ali har som en flört, som en dejt, som någon i mängden av flera. Istället var reaktionen fantastisk. Inte oslagbar, men många gånger bättre än jag hade vågat hoppas på.

Det är jobbigt att komma ut som poly för många, och jag är glad att det inte var speciellt smärtsamt för min del. Det värsta jag varit med om i hela processen var när jag nämnde min dåvarande partner Felicia, när vi hade diskuterat om hon skulle träffa min familj. När jag tog upp det för min familj fick jag svaret ”tja, inte om det är en sån där flört bara”.

Det är det jobbigaste jag varit med om i hela processen att komma ut som poly. Andra har haft det något värre.

Men det känns så skönt att få komma ut. Och jag ser verkligen fram emot den där helgen om ett par veckor.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

3 kommentarer på “Polygarderoben”

 1. Jag har faktiskt inte tänkt på denna biten. Har inte sagt hurdan jag och min nuvarande partner förhåller oss till saker, jag låter de kalla han för pojkvän, även då vi inte har något sådant ord för oss, vi säger livspartner, men släkten säger pojkvän. Och känner att om jag skulle säga att vi inte riktigt är öppna men inte heller monogama, så tror de att jag är osäker, att vi är det. Vadå är ni på G? Vadå är han otrogen? Vadå utnyttjar han dig? Även då jag sagt att jag också har sexuell kontakt med andra, så blir det jag som blir som ett ”offer”. Riktigt tråkigt! … /Livia

 2. Hur fungerar det i praktiken i ett polyförhållande? Schemalägger man med vem man ska vara med? Kan Ali ha en egen ”branch” i polyförhållandet så att hen träffar andra personer samtidigt? Har man en huvudpartner som man bor med och sedan är de är andra mer fritid?

  1. Hej!

   ”Schemalägger man med vem man ska vara med?”

   Lite, men inte riktigt. Jag bor med Fabian, min ena partner, så rent praktiskt måste vi planera saker, speciellt eftersom vi har en hund tillsammans. Vi kollar alltså av med varandra när vi kan träffa andra (vilket ofta innebär att den andra tar hunden, vilket gör att hen inte kan planera in en hel del andra saker samma dag. Med Ali planerar jag i stort sett ingenting annat än att planera in när vi ska träffas.

   ”Kan Ali ha en egen ”branch” i polyförhållandet så att hen träffar andra personer samtidigt?”’

   Jag vet inte om jag helt förstår frågan, men ja, Ali kan ha andra relationer om det är du menar. Just nu är hon bara tillsammans med mig romantiskt men har andra sexuella relationer. Hon träffar också Fabian ofta och de är goda vänner, och vi tre umgås ofta.

   ”Har man en huvudpartner som man bor med och sedan är de är andra mer fritid?”

   Det beror på fall till fall. En del har primärpartners (googla primärpartner eller primary partner) medan andra likställer alla. Jag har svårt att se ett förhållande som över ett annat och likställer alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *