CC BY-NC-SA Giulia Forsythe

För någon vecka sedan skrev jag ett svar till en ledare om upphovsrätt i Smålandsposten, men tyvärr verkar den inte ha kommit med. Här publiceras den således i sin helhet.

SMP:s ledare skriver på torsdagen om att lag och ordning även bör gälla på nätet. Det håller Piratpartiet med om till hundra procent. Vi anser också att polisen ska ha rätt att undersöka brott och gripa misstänkta brottslingar. Vi vill att lagar ska vara vettigt utformade, och att straff ska vara proportionerliga mot de begångna brotten. Alla dessa riktlinjer bör gälla både i den fysiska världen och på nätet. Dessvärre finns det gott om fall där de inte gör det.

Upphovsrättslagen är utformad helt utan hänsyn till det moderna samhället, där miljoner svenskar fildelar regelbundet. Allt visar på att lagen måste förändras, inte minst för att det som idag klassas som brott mot lagen inte skadar kultursektorn ett dugg. Enligt många opartiska rapporter tjänar kulturskapare idag betydligt mer än de gjorde innan fildelning blev så utbrett som det är. Därför arbetar Piratpartiet för legalisering av fildelning för eget bruk, och minskad upphovsrättstid för kommersiellt bruk.

Det kan också ifrågasättas om polisens befogenheter verkligen är större i den fysiska världen än på nätet. Sedan FRA-lagen infördes 2007 och sedan IPRED infördes 2009 övervakas all digital kommunikation på ett sätt som aldrig skulle tolereras utanför Internet. Medan brev aldrig får öppnas utan avsändarens tillåtelse, övervakas all e-post som skickas rutinmässigt, oavsett om avsändaren är misstänkt för ett brott eller om kommunikationen är privat. Medan vi aldrig skulle tolerera att polisen satte upp inspelningsutrustning i caféer utan konkret misstanke, är detta exakt vad som sker på exempelvis chattrum.

Varför ska detta tolereras på nätet när liknande attacker mot den personliga integriteten aldrig skulle accepteras i den fysiska världen? Jag trodde att lag och ordning skulle gälla överallt?

 Anton Nordenfur
Styrelseledamot Piratpartiet

Bild är CC BY-NC-SA Giulia Forsythe.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

2 kommentarer på “Samma lagar på internet och i den fysiska världen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *