Jag såg på Kanal 5:s nya program Fenomen med Uri Geller häromdagen, och jag blev faktiskt gladeligen överraskad jämfört med vad jag trott om det. Fenomen är, för den som inte vet, ett program där Sveriges främsta mentalist ska koras. En mentalist är, som Kanal 5 sammanfattar det med ett känt citat, en som använder sina fem sinnen att låtsas ha ett sjätte – alltså en person som med olika slags trick skapar illusionen att någonting paranormalt sker. Tyvärr har flera av de mest framstående mentalisterna, inklusive Henrik Fexéus, tackat nej till att vara med i programmet, men jag tycker ändå att det är en grupp starka människor av sin yrkeskår. Detta sagt är jag verkligen inte insatt i trickens svårhet, och jag ser sällan själv skillnad på en amatör och en expert.

För den som inte vet vem Uri Geller är: Uri Geller är en illusionist med påstådda magiska krafter, och allra mest känd är han definitivt för sitt skedböjeri med ”tankekraft” (han behöver dock hålla i skeden av en anledning bortom mig). Kontroverserna kring denna man har varit många, och i grunden bottnar allt i att han faktiskt påstår sig ha magiska krafter, medan allt han gör på scen också kan göras av mentalister som ärligt avslöjar att de bara använder sig av trick. Många illusionister gör detta för att skapa en viss mystik kring sig, både på scen och utanför scen, och det är egentligen ingenting fel med det. Visst kan det tolkas som bedrägeri, men den som går på det får också skylla sig själv lite – det är ju bara oskyldigt skedböjeri och tankeläsning.

Problemet med Uri Geller är att han inte alls håller sig till oskyldigt skedböjeri och tankeläsning. Geller har under sin tid gjort sig stor inom mängder av paranormala områden, på sätt som onekligen kan klassas som annat än bedrägeri för många miljoner dollar. Jag kommer inte att gå in på hur Geller gör och varför jag anser det vara omoraliskt mer än så, men jag rekommenderar flera inlägg av illusionisten John Houdi, och nedanstående klipp av illusionisten och skeptikern James Randi, där han systematiskt går igenom varför Uri Geller inte förtjänar våra pengar.

Jag tycker trots detta att Fenomen var ett riktigt coolt program. Jag blev lite besviken på ett par deltagare, men majoriteten var riktigt bra och jag satt klistrad.

Jag har alltid varit fascinerad av saker jag inte kan förklara, och i 12-13-årsåldern läste jag konstant böcker om ”oförklarliga” fenomen och konspirationstider. Medan detta för många får utlopp i intresse för det paranormala, ger det för mig utlopp i naturvetenskap och psykologi – jag vill förstå varför saker är som de är, och jag vill förstå varför människor tolkar saker som de tolkar saker. Jag tycker fortfarande att det är jätteroligt att läsa djupa konspirationsteorier om Area 51, Bigfoot och blodgråtande Mariastatyer, men jag gör det med ett kritiskt sinne, och medan jag njuter av det skrämmande i hur det verkar vara, tycker jag det är ännu roligare att försöka lista ut hur det verkligen ligger till. Jag vet att vissa inte håller med mig, och det är okej, men för mig är ett bra trolleritrick mycket bättre när jag förstår hur det gjordes. Därför kan jag se program som Fenomen och verkligen beundra mentalisterna. Hur mycket jag än ogillar Uri Geller.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

2 kommentarer på “Sicket Fenomen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *