Recension av ”Sifferplaneten” av Christer Fuglesang. Tidigare publicerad i Folkvett #4 2012.

När farbror Albert ska ut på ännu en rymdresa följer syskonen Markus och Mariana med utan tvekan, och med kommer den lilla musen Max. Efter en kort visit på Jupitermånen Europa tas de till den mysteriska Sifferplaneten, och innan de vet ordet av har barnen påtagit sig att rädda den kidnappade Prinsessan Ett.

Sifferplaneten är den andra delen i Fuglesangs barnboksserie om syskonen Markus och Mariana och Farbror Albert, men den är klart fristående för den som inte läst den första delen. Det är ett utmärkt exempel på en utbildande berättelse som inte känns som en skolbok. Under bokens gång stöter vi på fysikaliska begrepp som gravitation och magnetism, samt roliga och intressanta matematiska lekar, men aldrig känns den påtvingande för det barn som egentligen mest vill höra mer äventyr. För barn mindre intresserade av matematik finns gott om intressanta rymdfakta insprängda mellan sidorna, och för några imaginära barn ointresserade av rymden finns gott om spännande handling och humoristiska karaktärer. Alltigenom innehåller boken många vackra färgbilder av Johan Egerkrans, som gör en fantastisk tolkning av vårt vackra universum och av den ståtliga naturen på Sifferplaneten.

Att lära ett barn kritiskt tänkande utan att införa en stel och kall syn på världen kan vara en utmaning, men Sifferplaneten hjälper en bra bit på vägen med detta. Här blandas rena fakta med en ärlig fascination över universum, samt förstås en rejäl dos ren och skär fantasi. Samtidigt passar Fuglesang på att spränga hål på myter som att den Kinesiska muren är det enda byggda objektet som syns från rymden, någonting jag tror många föräldrar fortfarande i godan tro berättar för sina barn.

Dualiteten mellan undervisning och spänning görs extra tydligt i bilagokapitlet, där det går att få mer information om den räkning och vetenskap som finns med genom boken. Här hittar vi bland annat sektioner om laserstrålning, Jupiters månar, fotosyntes och primtal. En del av det är klart nåbart även för mindre barn, medan en del främst riktar sig till äldre barn eller föräldrarna. Det ger ett perfekt tillfälle för föräldern att läsa på lite mer om vad som egentligen omnämns i boken, och kunna berätta det för sitt barn när det vill veta mer.

Christer Fuglesang är docent i partikelfysik och den första svenska astronauten. Han har tidigare utkommit med Människan i rymden, 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden, och barnboken Rymdresan (2010). Den tredje delen i serien om Markus och Mariana, Vattenvärlden, kommer att komma ut senare i år.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *