1417754_10152106189207065_1801853413_oNu när det nya året kommit börjar vi vakna upp och inse att det faktiskt är valår. Inte imorgon, inte nästa månad, inte nästa år. Nu. Partierna drar igång, och media börjar också dra igång.

I år är ett unikt supervalår, där vi på våren röstar till EU-parlamentet och på hösten röstar till riksdag, kommun, och landsting. Det är ett otroligt spännande val, med kamp mellan två block som håller på att falla samman och med två partier som har sitt första omval – Piratpartiet till EU-parlamentet, och Sverigedemokraterna till riksdagen.

I torsdags skrev Aftonbladet om hur de ”tar valet i egna händer” genom att börja hålla längre intervjuer med partiledare för att uppmärksamma supervalåret. Tyvärr börjar de redan säga emot sig själva, när de först poängterar vikten av EU-valet, och sedan i nästa stund säger att de bara ska intervjua partierna som sitter i riksdagen.

Det är tyvärr ett vanligt fenomen att helt utesluta EU-valen från den politiska debatten, trots att EU-parlamentet har mer inflytande över ditt vardagliga liv än du någonsin kan föreställa dig. Markus Berglund blev irriterad och skickade iväg en tweet, och jag blev irriterad och skickade iväg ett mail till journalisten bakom artikeln, Hanna Olsson:

Hej!

Jag tycker det är jättebra att ni drar igång och pratar om supervalåret, för det är ju onekligen ett unikt valår. EU-valen brukar tyvärr inte uppmärksammas tillräckligt, så det är jättekul att se att ni tar tag i det.

Men först pratar ni om att ta med både EU- och riksdagsvalen, och sen i nästa stycke säger ni att ni bara intervjuar riksdagspartierna. Varför struntar ni i Piratpartiet, som är ett av Sveriges större partier i EU-parlamentet och som ställer upp till omval? Det som sker då är ju egentligen att ni struntar i EU-valet och bara fokuserar på riksdagen.

Tacksam för svar om hur ni tänkte.

Ha en fantastisk helg,
Anton Nordenfur, som röstar på Piratpartiet

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

2 kommentarer på “Supervalåret är ett supervalår”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *