En anonym debattör skriver i dagarna på Piratpartiets breddningsblogg om hur skolan bör reformeras. Bland annat fokuserar hen på att stora delar av matematik bör tas bort från den obligatoriska utbildningen, och hen skriver att ”Matte är helt enkelt ett ämne för dom högutbildade! Den som vill satsa på att bli ingenjör, ekonom eller astronaut. Och dessa yrkesgrupper har vi knappast alla en motivation att få en plats i.”

Anonym har helt rätt i att matematik som går längre än plus, minus, division och multiplikation inte så ofta används i de flesta människors vardag eller yrkesliv. Dock missar hen en av grundskolans mest viktiga uppgifter, nämligen att ge eleven en tillräcklig bred grund för att hen ska kunna bestämma vad hen ska göra härnäst. Även om Anonym själv inte upplevde det, finns många elever som upplevde en stor fascination av matematiken i grundskolan, och som tack vare den valde att studera matematik, naturvetenskap eller andra sådana ämnen på högre nivå. Hur ska dessa elever inspireras till att studera detta, om de inte får chansen att uppleva matematik i grundskolan?

Det finns många ämnen i skolan som studeras av alla elever, även om bara en liten del av dem faktiskt kommer att använda det i sitt yrkesliv. De flesta behöver inte kunna identifiera olika ordgrupper i en mening, men ändå undervisas detta i svenskan. De flesta behöver inte känna till hur det gick för Sverige i Slaget vid Lützen, men ändå undervisas detta i historian.

Skolan har tre stora syften:

  1. Att hjälpa en människa att fungera i samhället, socialt och yrkesmässigt.
  2. Att ge en människa kunskap för blotta kunskapens skull, för att inspirera och påminna om alla möjligheter som finns i livet.
  3. Att ge den grundläggande kunskap som behövs för alla vidare utbildningar och arbetsuppgifter.

I syfte ett ingår exempelvis grundläggande svenska och engelska (läsa, skriva, förstå); delar av historia och religion som behövs för att förstå samhället; samhällskunskap för att förstå vårt politiska system och hur man kan ändra det; grundläggande matematik för att kunna få rätt växel i affären, och så vidare.

I syfte två ingår allt – att låta eleven prova grunderna i alla de ämnen som hen kan vilja arbeta vidare med, exempelvis algebra.

I syfte tre ingår det som behövs i de flesta utbildningar och yrken, till en grad eller en annan, och som du förväntas kunna när du går vidare i livet – återigen grundläggande matematik, hur du skriver för att göra dig förstådd, och så vidare.

Matematik behövs, inte för att det behövs i de flesta människors vardag eller yrkesliv, utan för att vi måste inspirera elever att läsa dessa ämnen. De flesta kommer inte att göra det, men vi måste ha ett sätt att dra tag i de som kan det. Om inte detta undervisas i skolan, kommer vi att gräva ned oss i en verklighet där matematik och naturvetenskap endast är till för en begränsad elit av de få som haft turen att ha föräldrar eller andra personer som inspirerat dem.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

En tanke på “Till försvar för matten”

  1. Och jag tycker att matematik just behövs i människors vardag.

    Förr trodde många på gud och ”jag går i fara var jag går”. Och många kunde med den grundläggande medvetenheten kryssa sig fram i tillvaron, med högburet huvud. Och som skuldfria, dvs säga fria människor.

    Nu finns det ändå ganska stora grupper som lånar utan att verka förstå att allt kan hända och risken finns alltid där. När/Om den risken slår in kan vi glömma att de desperata skuldsatta kommer att bry sig ett dugg om fri- och rättigheter, demokrati eller ”solidaritet”. Då blir det den som trovärdigast kan säga ”Det ordnar sig – rösta bara på mig” som tar över.

    En utbredd förståelse för risk, varians, ruinrisken ser jag som absolut nödvändig i en sekulariserad värld. Annars får vi slavsamhället och/eller despotin åter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *