I fredags dömdes ledarna bakom fildelningssiten The Pirate Bay till mellan fyra och tio månaders fängelse samt 46 miljoner i skadestånd. Men vad dömdes de för? Ingen verkar vara helt hundra på det. Ingen olaglig musik eller film sprids via Pirate Bay, utan allt skickas från en användare till en annan, och The Pirate Bay är bara en sökmotor – precis som exempelvis Google – och ingenting med denna tekniken är det minsta olaglig.

Det här har från dag ett varit en rättegång som utgått ifrån uråldriga tankar och fullständigt struntat i att allt visar på att fildelning gynnar, inte förstör artisters inkomster. Motståndarna har struntat i att så mycket som två miljoner svenskar fildelar dagligen, och har struntat i att själva försöka anpassa sig innan det är för sent. Vi har sett det gång på gång – när biblioteken kom var det bokförsäljningens död, när köpfilmen kom var det biografens död. Nu kommer fildelningen och då är det förstås skivbolagens död.

Men vad betyder domen då? Ingenting, rent ut sagt. Det här är ett slag i luften, för för varje Pirate Bay som fälls kommer hundratals nya. Pirate Bay finns fortfarande uppe, liksom tusentals andra fildelningssidor. Piraterna kommer alltid stå upp och fortsätta kämpa, hur många gånger de än försöker slå ner oss. Piratpartiet fortsätter att kämpa för en rättvis värld som ser framåt, inte bakåt.

Och jag fortsätter att ladda ned, lyssna på Spotify och köpa CD-skivor.

//Anton Nordenfur, ordförande i Ung Pirat Linköping

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *