Idag var en speciell dag för mig – tillsammans med min fysikklass fick jag chansen att åka på studiebesök till kärnkraftverket i Oskarshamn. Det innebar att gå upp alldeles för tidigt (06:20!) och sitta i buss 2.5 timmar fram och 2.5 tillbaka. Den första sådana resa fick mig att tänka på hur olagliga upphovsrättsintrång är så otroligt vanligt överallt omkring oss. Vad som slog mig vidare var hur det inte är en dålig sak.

Jag tror det definitivt är någonting som slår de flesta yngre generationerna förr eller senare, men jag tror att det är en mycket främmande tanke för vissa människor, allra speciellt äldre (45 +) och de som helt enkelt inte är så inne på ny teknik. Jag fick idén att sammanföra alla mina upphovsrättsintrång för en dag, som dessutom var en speciellt ovanlig dag. Jag har också lagt in kommentarer om varför varje intrång är helt ofarlig eller till och med gynnande för upphovsrättsinnehavarna.

 • 01:00: Jag somnar tittandes på ett olagligt nedladdat avsnitt av TV-serien The Simpsons. Jag äger de första elva säsongerna av serien på DVD (helt lagligt), men jag föredrar att titta på de nedladdade versionerna i min dator eftersom det är enklare att gå från avsnitt till avsnitt utan att byta skiva hela tiden. Jag köper ändå DVD:erna för att jag tycker om att ha DVD:er och för att jag vill vissa min support till skaparna av en fantastisk serie.
 • 06:20: Jag vaknar och tittar till min dator och torrenterna jag seedar. Jag tar bort ett par torrenter som jag seedat så länge att jag delat flera gånger mer än jag själv laddat ned.
 • 07:15: Jag och min fysikklass har precis gett oss iväg med bussen från Linköping till Oskarshamn. Någon har med sig en DVD med komedifilmen My Best Friend’s Girl, och han sätter på den på TV-skärmen för alla 19 personer i bussen att se på. Detta är ej tillåtet, men vem ombord bryr sig? Logiken att alla 19 personer annars skulle ha köpt filmen är fullständigt ologisk – jag tror snarare mer på att fler skulle köpa en film om en kompis visade dem den först, precis som att många köper en film efter att först ha sett den på bio. I detta fall gick det nog erkännerligt åt motsatsen dock, eftersom filmen var så dålig att jag började läsa istället.
 • 07:36: För att släcka ut ljudet från filmen sätter jag på musik på min telefon, albumet Pale Folklore av black metal-bandet Agalloch. Det är en olagligt nedladdad kopia av flera anledningar: först och främst är jag väldigt ny med bandet, och som alltid väljer jag att köpa albumet bara efter att jag säkert vet att det är ett bra album. På detta vis stödjer jag bra artister men inte dåliga, precis som en marknadsekonomi ska fungera. För det andra skulle jag inte ha någon möjlighet att spela en skiva på min telefon, och resultatet skulle vara att jag inte lyssnade alls, någonting varken bandet eller jag skulle vinna på. (När jag kom hem senare spelade jag dessutom igenom albumet i Spotify, så lite royalty fick de i alla fall)
 • 16:35: Efter en riktigt häftig dag på kärnkraftverket sitter vi åter i bussen hem. Samma person som hade den förra filmen sätter i en andra dålig kärlekskomedi, On the Line.
 • 16:40: Även här ger jag nästan genast upp och sätter istället på mig hörlurarna, återigen med Agalloch men nu med deras senaste album Marrow of the Spirit. Det här albumet fick jag i CD-format av min flickvän i julklapp, men som jag sade förut kan jag ju inte spela CD på min telefon och jag har därför laddat ned den.

Upphovsrättsintrång av den typen som idag kan ge enorma böter är vanliga i de flesta människors vardag. Se dig omkring, och tänk. Ska det verkligen vara olagligt? Om du någonstans tycker det, tänk igen. Vem är offret?

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

3 kommentarer på “Upphovsrättsintrång i vardagen – farligt eller harmlöst?”

 1. Konstigt exempel. En lång, trevlig dag helt befriad från upphovsrättsjakt på dig eller dina vänner. Med underhållning som kan göras tack vare att kulturskaparna bakom det ni avnjuter har en stark upphovsrätt att använda mot de storbolag som hellre lägger beslag på deras rättigheter.

  Vad var egentligen problemet under den där bussutflykten?

  1. Det låg inget problem speciellt i denna dag och det påstod jag aldrig heller. Du ska nog läsa igenom texten innan du kommenterar. Jag diskuterade hur upphovsrättsintrång blivit en del i vardagen, ett tecken på hur världen förändras, vilket borde resultera i ändringar i lagarna av den typ som bl a Piratpartiet står för.

   ”Med underhållning som kan göras tack vare att kulturskaparna bakom det ni avnjuter har en stark upphovsrätt att använda mot de storbolag som hellre lägger beslag på deras rättigheter.” Du borde låta bli att blanda kommersiella upphovsrättsintrång med upphovsrättsintrång för privat bruk. Varken jag eller PP står för det kommersiella bruket.

   Vad är det du försöker komma fram till?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *