val2014Mer än en gång de senaste veckorna har jag rest en debatt om hur det står till för oss i opinionsundersökningar, följt av någon kommentar om att opinionsundersökningarna ju är helt onödiga. Så jag tänkte ta en liten stund att diskutera vad som faktiskt är poängen för opinionsundersökningar för oss, och varför vi inte bara borde ignorera dem.

Vad opinionsundersökningarna säger nu har väldigt lite ihop med hur det kommer se ut i det faktiska EU-valet i maj. Förra gången fick vi till exempel 0.3 % i januari och 7.1 % i valet. På det sättet är faktiskt opinionsundersökningar helt värdelösa.

Men vad vi än tycker om det så bryr sig folk faktiskt om opinionsundersökningar. Senast i veckan delade jag ut flyers och fick till svar från en äldre dam att ”jaha, Piratpartiet, det är ni som åker ut ur EU-parlamentet”. Folk läser dem och folk bryr sig. Bara det är egentligen en anledning för oss att hänga med och läsa och förstå undersökningarna – vi måste kunna svara på sådana kommentarer utan att se helt chockade ut. Allt annat är att se helt oseriösa ut.

Det finns dock ännu en anledning att bry sig, och det är att det är en väldigt spännande snöbollseffekt – börjar vi få bra siffror tenderar de att öka, eftersom media och vi då kan skryta om det och dra till oss mer reklam. Vi måste därför ständigt vara på att påpeka alla ökningar, även om de är väldigt minimala, och poängtera att vi faktiskt stiger, inte faller.

Det finns faktiskt enorma fördelar av opinionsundersökningar, om vi utnyttjar dem rätt. Att helt kasta bort barnet med badvattnet och säga att de är värdelösa för att de har lite att göra med slutresultatet i maj är ett otroligt misstag.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *