Valfusk

Imorgon, den 7 maj 2014, öppnas det upp för förtidsröstning till EU-valet, med slut den 25 maj. Oavsett vad du tänker rösta på är det viktigt att det här valet går rätt till, vilket tyvärr historiskt sett inte alltid varit fallet.

Valfusk är när någon bryter mot vallagen på något vis, exempelvis genom att direkt behandla valsedlarna eller genom att påverka väljarnas val inne i vallokalen. Valfusk har tidigare år begåtts både av besökare i vallokalen och av valförrättare. Här är en lista på några vanliga typer av valfusk.

Så fort som du ser ett exempel i praktiken bör du informera valförrättarna, ringa Valmyndigheten (020-825 825), och anmäla det till Polisen (114 14).

Valfusk 1: Propaganda nära vallokalen

Klicka för video.

Klicka för video.

Vallagen säger (8 kap §3): ”På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.”

Det innebär att en partiaktiv inte får dela ut flygblad eller diskutera politik i eller runt en vallokal, helt enkelt. Tyvärr är ”i ett utrymme intill” lite flummigt, men jag skulle påstå att det räcker med att stå i dörren eller ens inom synhåll från dörren för att det är värt en anmälning. Att stå inne i själva vallokalen med partiinformation är klart fel och ett allvarligt brott oavsett tolkning av lagen. Se exempelvis denna video på kampanjande precis utanför en vallokal 2010.

Valfusk 2: Saknade valsedlar

Valförrättarna måste lägga ut valsedlar från de partier som fick minst 1 % i förra EU-valet. De det gäller för i år är listade på val.se. Om du inte kan hitta valsedlar från ett eller flera av dessa partier är det solklart valfusk (antingen från valförrättare eller från andra som stulit valsedlar). När ett partis utlagda valsedlar tar slut måste valförrättare fylla på med nya.

Utöver detta kan andra partier lägga ut valsedlar. Dessa ska då inte tas bort. När vallokalen stänger för dagen måste resterande valsedlar hanteras till nästa dag och då läggas ut på nytt (se exempel på när detta inte skedde 2009).

Valfusk 3: Prioritering av valsedlar

V

Specialgjorda hyllor för C och S – deras ska ligga hos de andra. Bild från vallokal 2010.

Alla valsedlar måste ligga på ett jämlikt sätt. Det har varit väldigt många fall med specialgjorda hyllar, exempelvis som i bilden till höger, och detta är inte tillåtet. Inte heller får valsedlar från vissa partier ligga på ett annat bord längre bort eller liknande.

Det har funnits fall med valförrättare som exempelvis lagt valsedlar från partier som inte är representerade i EU på ett separat bord. Detta är fel, alla valsedlar ska ligga tillsammans.

Vad gör man när man stöter på valfusk?

Det finns massor med andra sätt, men det är dessa tre som är vanligast. Ser du något du tycker är skumt bör du även då kontakta Valmyndigheten och kolla av.

Så fort som du ser valfusk finns det fyra saker att göra:

  1. Dokumentera. Ta fram mobilkameran och fota eller filma vad som pågår. Effektivt vid vidare anmälan.
  2. Informera valförrättarna. De flesta valförrättare vill göra ett bra och demokratiskt jobb, och de kanske inte är medvetna om att något är fel. Säg också till att du kommer att göra steg tre och fyra, så tar de dig mer på allvar. De som själva är ansvariga för fusket kan avråda dig från det – skit i dem.
  3. Ring Valmyndigheten. Valmyndigheten har telefonöppet när vallokalerna är öppna, och har nummer 020-825 825. Säg var du är och vad som är fel.
  4. Anmäl till Polisen. Gör det oavsett hur det gått med steg ett och två – valfusk är otroligt allvarligt i ett demokratiskt samhälle. Polisen har telefontid dygnet runt på 114 14

Om det handlar om saknade valsedlar kan du även kontakta partiet och berätta det, så att de kan rycka ut och lämna ut nya valsedlar om valförrättarna är sega med det eller vägrar göra det. Om du är aktiv inom ditt parti kan det vara en bra idé att ta med en hög valsedlar till vallokalen för att kunna lägga ut om det saknas.

Har jag missat något? Har jag fel? Meddela i kommentarsfältet nedan så fixar jag.

(Artikeln uppdaterad efter tips.)

Related posts: