Vänsterpartiets riksdagsledamot Lena Olsson föreslår idag att svensk domstol ska börja ge fängelsestraff även för brott utanför Sverige, och jag slår mig för pannan.

”Varför ska det bedömas annorlunda om Sture köper sex av Lisa från Västerås här i Sverige eller av Liisa från Riga i Lettland?”, skriver hon på Vänsterpartiets hemsida. Utan att säga min åsikt om prostitutionslagen igen, kan jag säga att det är fullständigt förbluffande att ett så stort och annars rätt vettigt parti som Vänsterpartiet anser att Sverige ska lägga sig i andra länders lagar på det sättet.

Om en svensk reser utomlands gäller inte längre hens hemlands lagar, precis som att en som reser till Sverige måste anpassa sig till våra lagar och inte längre sitt hemlands – det är så vårt moderna samhälle fungerar. Detta system är inte bara till för att ungdomar ska kunna åka och knarka i Nederländerna eller köpa sex i Lettland som Olsson verkar tro – det är den absoluta grunden i ett rättssamhälle.

Vad V än tycker om prostitution, är det inte rätt att bestämma vad för lagar ett annat land ska tillta, och det är inte rätt att straffa en svensk för vad den gjort utanför svensk mark. Om vi skulle tillta dessa nya idéer från V, skulle vi också tvingas skicka tillbaka muslimska homosexuella till hemland där de stenas, och vi skulle skicka tillbaka kineser som kollar på svartlistade Internetsidor i Sverige, vetandes att de avrättas. Är det här verkligen vad V vill stå för, eller tänkte de inte så långt?

Jag väntar mig en pudel från Lena Olsson och från Vänsterpartiet.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *