Veckans djur: Kattbjörn (Ailurus fulgens)

Kattbjörn äter. Foto av Brunswyk.

I andra delen av min serie med konstiga djur kommer kattbjörnen, även känd som latinets Ailurus fulgens (”skinande katt”), kinesiskans huǒ-hú (”eldräv”), och engelskans red panda (”röd panda”). Denna lilla björn blir bara 37-47 cm långa, och blir bara ett fåtal kilogram tunga. Kattbjörnen har tjock, yvig päls och en rödaktig färg som tillsammans med sin storlek får den att likna en räv eller en katt, därav sitt namn.

Kattbjörnsungar leker. Foto av Jonathan L. Kang.

Kattbjörnen lever uppe i bambuskogarna i Himalayakedjan i Asien, där den lever på bambuskott, grenar och bär, och ibland mindre djur som fåglar och insekter. Tyvärr har kattbjörnarna länge hotats av människans framfart i Himalaya, och de jagas för pälsen, som bland annat kan göras till målarpenslar. Från att under andra hälften av 1900-talet ha klassats som akut hotade har kattbjörnarnas population dock börjat öka igen, och nu ligger den på 10 000 individer, och fortfarande stigande.

Om du missat första delen i serien, om violsnäckan (Glaucus atlanticus), kan du läsa den här.

Related posts: