Here be spoilers.

Nu har TV-serien Walking Dead äntligen introducerat karaktärerna Aaron och Eric från den tecknade serien, och massor med homofoba fans gick sönder när de insåg att de är ett par.

Kommentarerna regnade över Twitter, som dokumenterat av bl a Bleeding Cool och en post på Tumblr. Självklart är det samma gamla ”jag har inget emot homosexuella men…” och förhållandevis få som själva säger att de är homofober eller att de hatar bögar. Det pratas om att ”I just don’t think it added to the show”, vilket jag mer än gärna diskuterar längre ned i den här posten. Men många håller fortfarande på med kommentarer som ”I don’t discriminate against gay people. Plenty of my co-workers are gay. I just rather not have young children exposed to the BS on TV”.

Jag tycker snarare att Walking Dead Aaron-and-Ericär en av de serier som hanterar homosexuella karaktärer på ett otroligt bra sätt. Redan tidigare har de haft med Tara, en lesbisk kvinna, och de skötte även det på helt rätt sätt – det är inte allt hon är, det är inte något som gör hennes karaktär till flatan i gruppen, hon bara råkar vara homosexuell. De enda tillfällen som jag kan minnas de ens nämnt det är när hon i förbifarten nämnt en gammal flickvän och när hon nekade en kille som stötte på henne med ”yeah, I like girls”. Tara är en helt egen karaktär med egna mål och egna problem och relationer, helt separat från hennes sexualitet – precis som med alla heterosexuella karaktärer, och för den delen karaktärer som Daryl som skaparen själv sagt kan vara asexuell.

Aaron och Eric har inte varit med i mer än ett avsnitt, och det faktum att de har en relation gör sexualiteten mycket svårare att missa. Men även här hanteras de briljant. Jag oroade mig för hur deras relation skulle visas i serien eftersom homosexuella relationer är något som så många TV-program verkar ha svårt för, men jag kan inte tänka mig något fel de gjorde. De var helt enkelt ett par, ett helt vanligt par, och storylinen hade varit helt identisk om det hade varit mellan en man och en kvinna. Deras sexualitet nämndes inte ens, var inte något som diskuterades – det blev bara uppenbart att de var ett par, de kysstes, och det var en diskussion om att inte låta dem sova i samma rum – inte på grund av deras homosexualitet, utan på grund av att de kunde planera hemligheter och Rick inte litade på dem. Världen efter zombieapokalypsen är tydligen mer accepterande än den var innan.

Så okej, vi kan diskutera värdet det förde att ens ha en relation där, oavsett om den är homosexuell eller heterosexuell eller någon helt annan konstellation. Värdet är en fördjupning av karaktärer, som möjliggör oss att känna mer för Aaron och Eric, och det möjliggör ett ökat djup i berättelsen om t ex en av dem kidnappas, dödas, eller vill något annat än resten av gruppen. Precis som alla andra förhållanden vi sett i serien hittills, som tyvärr nästan alla slutat tragiskt hittills.

Walking Dead introducerade äntligen ett homopar, och ärligt talat är de en av de få serier som hanterade det otroligt bra.

CC0 1.0 To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work. Terms and conditions beyond the scope of this waiver may be available at this page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *